2024. március 29., péntek

Jelesre vizsgáztunk együttérzésből

Miloš Vučević polgármester a városházán fogadta a Migrációs hatások és a területrendezés elnevezésű nemzetközi konferencia résztvevőit.

A konferenciát február 19-e és 23-a között tartották meg az Újvidéki Egyetem Stratégiai és Haladó Tudományok Központjának, valamint a Területrendezési és Jogi Akadémikus Asszociáció szervezésében.

– Büszkék vagyunk arra, hogy Újvidék 2018-ban is folytatja a kiváló házigazda szerepének a hagyományát, egy rendkívül fontos konferenciát bonyolítottak le városunkban az Újvidéki Egyetem jóvoltából. A migrációról szóló értekezletnek több mint 100 résztvevője volt, sokan érkeztek közülük külföldről is. Egy ilyen rangú konferenciát a világon évente csak egyszer tartanak, Szerbiában most szervezték meg először. Szeretnék gratulálni az Újvidéki Egyetemnek a sikeres szervezésért, a vendégeinknek pedig kellemes időtöltést kívánunk! Szeretnénk, ha szép emlékekkel távoznának az Európa Kulturális Fővárosa 2021 és az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 címet elnyert tartományi székvárosból. Újvidéket sem kerülte el a migrációs krízis az elmúlt években, de sikeresen megoldottuk. Szerbiában sem ismeretlen a migránskrízis, az ország azonban jó házigazdának bizonyult, népünk a nyitottságból és az együttérzésből jelesre vizsgázott. Továbbra is folytatjuk sikeres együttműködésünket az Újvidéki Egyetemmel, lesznek a jövőben is közös projektumaink, mert ezek a város fejlődése szempontjából rendkívül fontosak. A szóban forgó oktatási intézmény sokat tett városunk fejlődéséért, a befektetők ezt nagyra értékelik, egyre több külföldi diák tanul Újvidéken.

Dr. Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora hangsúlyozta, komplex és multidiszciplináris konferenciáról beszélünk, olyan témáról, amely az egész világban aktuális.

– Amikor megpályáztuk a konferencia megtartását, be kellett mutatnunk Újvidéket, annak összes előnyeivel, nagyon örülök, hogy megbíztak bennünk – mondta az Újvidéki Egyetem rektora.

A Migrációs hatások és a területrendezés elnevezésű nemzetközi konferencián 20 országból 125 szerző munkáját mutatták be, a rendezvényt minden évben valamelyik világhírű egyetem szervezi.