2024. április 23., kedd

A folytonosság jegyében

Új tanács a bácsfeketehegyi helyi közösség élén

A múlt év vége és az idei év eleje a helyi közösségi választások és az új tanács megalakulásának jegyében telt el Bácsfeketehegyen. A helyi közösség új tanácsa sikeresen felállt, Bojtos Béla régi-új tanácselnök került az élére.

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

– Az volt a célunk, hogy azok az emberek, akik jól dolgoztak, továbbra is maradjanak a tanácsban. Épp ezért alakítottunk egy társulást, Itthon Bácsfeketehegyen, otthon Európában elnevezéssel. Ez a szlogen azt jelenti, hogy Bácsfeketehegy az otthonunk, de Európában is otthon vagyunk és részt tudunk venni uniós pályázatokon. A választásokon a társulás tagjai szépszámú szavazatot kaptak, mivel az emberek megértették, hogy mire törekszünk. Természetesen a nagy támogatás nagy teherrel is jár, és nem szabad olyat ígérni, ami nem kivitelezhető. Mi eddig is őszintén beszéltünk, és ezután is így lesz. A választások során négy körzetre volt felosztva a falu, ebből háromban a mi társulásunk képviselői nyertek. Egy körzetben, ahol aránylag kevés magyar él, egy másik csoport nyert. Ez azt jelenti, hogy a 15 tanácstagból 12 a mi társulásunké. Nagyon fontos, hogy képviselőink a falu minden részéből vannak, és a saját környékükön beszélgetnek az emberekkel, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. Így megtudjuk, hogy melyik problémák várnak megoldásra, a polgároknak még csak be sem kell jönniük a helyi közösségbe, hogy jelentsék. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy azokkal a tanácstagokkal is szépen tudunk együttműködni, akik nem a társulásunk tagjai. Ők is megértették, hogy beszélgetni kell az emberekkel, hogy első kézből tudjuk meg, milyen gondokkal küzdenek – számolt be Bojtos.

A társulás választási sikere azt is jelenti, hogy a tanács munkájának folytonossága nem szakad meg. A megkezdett projektumokat folytatni fogják, hiszen a polgárok ezeknek szavaztak bizalmat.

– Terveink között szerepel a park és a Kultúrotthon környékének rendezése. Ez jelentős terv, és van lehetőségünk, hogy pályázzunk rá. A park olyan környezet, amit látogatnak az emberek, a falunak igénye van rá. Olyan kulturált környezetet fogunk ott kialakítani, amelyben az emberek jól érzik magukat, és még többen mennek oda pihenni, szórakozni. Régi tervünk a falu központjának rendezése. A terv elkészítése már folyamatban van, de sok mindenre lesz szükség a megvalósításhoz. Létesítenünk kell egy kerékpárutat, teljesen fel kell újítanunk a közvilágítást, mert a meglévő elavult, ezenkívül a parkolókat is át kell helyeznünk – mondta a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy folyamatban van egy IPA-pályázat, amelyen Szank testvértelepüléssel közösen vesznek részt. Ennek keretében a falunapra rukkolnak elő egy újítással: fa házikókat terveznek vásárolni, és a falunapon az árusok ezekből árusítják majd a portékájukat. Ezzel pozitív irányba fog változni a rendezvény imázsa, hiszen nem az árok szélén lesznek az árusok – fogalmazott a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy művelődési rendezvényeket is belefoglaltak a pályázatba.

Bojtos Béla arról is beszámolt, hogy a vízszolgáltatás, valamint az utak és a közvilágítás karbantartása már nem a helyi közösség hatáskörébe tartozik, ezért azt az összeget, amit eddig a közvilágításra költöttek, a jövőben korszerűsítésre fordítják. Nagyobb fényerejű és takarékosabb lámpákat fognak felszereltetni olyan helyekre is, ahol idáig nem volt, emellett egyes épületeket reflektorokkal világítanak meg, kiemelve ezáltal a szépségüket.