2024. április 24., szerda
EURÓPA-LIGA

Đukić büszkén búcsúzik Európától

A Partizan is kikapott a visszavágón
Stojković kapus (jobbról) hibája nem befolyásolta a továbbjutás kérdését  (Fotó: Beta/AP)

Stojković kapus (jobbról) hibája nem befolyásolta a továbbjutás kérdését (Fotó: Beta/AP)

Egyenrangú félnek látta csapatát Miroslav Đukić, a Partizan vezetőedzője, miután a fekete-fehérek a csehországi Plzeňben kikaptak a legjobb 32 között rendezett visszavágón, és kiestek a megmérettetésből. A belgrádi 1:1-es remi után Đukić fiainak mindenképp be kellett volna találniuk legalább egyszer, ám ez nem jött össze: a csehek a kezdetektől enyhe fölényben fociztak, ami a kapura lövések számában is megfigyelhető volt (7:3 az első félidőben), s gól nélküli első felvonás után a vezetést is magukhoz ragadták – épp Krmenčík talált be, aki Belgrádban lesállásból készítette elő Řezník egyenlítését. A hosszabbításban teljes erőkkel nyomuló Partizan elvesztette a labdát, amit a Plzeň kivágott, és Stojković kapus majdnem a félpályáig futott fel, hogy mielőbb visszajuttassa a játékszert saját támadóihoz. Fejese azonban gyengére sikerült, Petržela lecsapott rá, és könnyedén asszisztált az üres kapuba gurító Čermáknak.

Đukić edző természetesen nyomott hangulatban nyilatkozott a kiesés után, de arra figyelmeztetett, nincs idő a búslakodásra: „Nincs siránkozás, nincs sírás-rívás. Semmit sem róhatok fel a csapatomnak, gratulálok a fiúknak a küzdelemért. A vereségünk és a kiesés fő oka, hogy nem tudtunk betalálni – nyilatkozta a tréner, kijelentve, véleménye szerint egyenrangú felek küzdöttek a pályán. – Büszke vagyok az európai teljesítményünkre. Keményen versengtünk, ez a tapasztalat jó hatással lesz mindannyiunkra” – fejezte be az értékelést.

Milan–Arsenal a nyolcaddöntőben!

Miután csütörtök késő este kialakult a legjobb 16 mezőnye az El-ben, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni központjában rögtön másnap kisorsolták a következő kör párosításait. A nyolcaddöntő sorsolásában nem voltak meghatározott kiemelt csapatok vagy országbeli ütközések, mindegyik gárdát mindegyikhez ki lehetett sorsolni. Az UEFA egyetlen megkötése – amit nem most alkalmazott –, hogy ukrán és orosz csapatok az ismert politikai helyzet miatt nem kerülhettek össze. Ez azt jelentette, hogy a Dinamo Kijev sem a két moszkvai (CSZKA és Lokomotiv) alakulatot, sem a Zenitet nem kaphatta.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, most is kialakultak surranópályák, ahol mindkét gárda jól járt (ilyen például a Sporting–Plzeň), és legalább egy olyan párosítás, amely „előrehozott” meccsnek is elmenne, a Milan és az Arsenal közül ugyanis csak egyik juthat a negyeddöntőbe. A nagy favoritok közül az Atlético Madrid a moszkvai Lokomotivát, a Dortmund a Salzburgot, a Lazio pedig a kijevi Dinamót kapta – összességében azonban kijelenthető, hogy szinte alig lóg ki egy-egy csapat az átlagszínvonalból.

A nyolcaddöntő párosítása (az első csapat kezdi hazai pályán a párharcot): Lazio–Dinamo Kijev, Lipcse–Zenit, Atlético Madrid–Lokomotiv Moszkva, CSZKA–Lyon, Marseille–Athletic Bilbao, Sporting–Plzeň, Dortmund–Salzburg, Milan–Arsenal.

Az odavágókat március 8-án, csütörtökön, a visszavágókat egy héttel később, 15-én rendezik. A torna döntőjére Lyonban kerül sor május 16-án.