2022. december 2., péntek

Phjongcshang 2018 - Nem vonulhatnak saját zászló alatt az oroszok

Nem vonulhatnak saját zászló alatt az oroszok a phjongcshangi téli játékok vasárnapi záróünnepségén. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága néhány órával a záró ceremónia előtt döntött arról, hogy elutasítja az oroszok kérését.

Fellépők a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségén az olimpiai stadionban (Fotó: MTI)
Fellépők a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségén az olimpiai stadionban (Fotó: MTI)

Az olimpia alatt egy háromfős NOB-testület vizsgálódott az ügyben, hogy az orosz sportolók teljesítik-e a NOB által számukra előírt viselkedési normákat.

Thomas Bach NOB-elnök kiemelte: nagy csalódás volt, hogy két orosz sportoló is fennakadt a doppingvizsgálaton Phjongcshangban. A curlinges Alekszandr Kruselnyickij és a bobos Nagyezsda Szergejeva tesztje hozott pozitív eredményt.

Az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB korábban felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, kizárta a phjongcshangi játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását, "Olimpiai Sportolók

Oroszországból" (OAR) megjelöléssel. Ez a jelzés szerepelt az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.