2024. április 20., szombat

A kortárs meseirodalommal ismerkedtek a zentaiak

A magyar széppróza napja alkalmából Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola kihelyezett tagozatának a felsős diákjaival találkoztak a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében tartományunkba látogatott szerzők. A rendezvénysorozat második napján az ötödik osztályos magyar tanulók Jeney Zoltán Rév Fülöp című mesekönyvével és Csepregi János egyedi hangú macskameséivel ismerkedhettek meg. Jeney könyve balatoni meseregény, sőt mi több: lovagregény.

Főhőse Fülöp, aki a balatóniai lovagokhoz hasonlóan nekivág a nagyvilágnak, hogy a beteg Csobánc király számára megszerezze kórja gyógyírét: egy évben egyszer nyíló virágot, amelynek szirmaiból készült főzet megmentheti az uralkodót. Ahogyan egy lovagregényben dukál, az útjuk során mindenféle veszélyes helyzetbe kerülnek, s hősünknek, illetve a melléje szegődött társaságnak különböző kihívásoknak, próbatételeknek kell eleget tennie.

A regény hősei elképesztő nyelvi bravúrok világában barangolnak, ahol minden név, de kis túlzással mondhatjuk, minden szó egy balatoni utalás, egy szóvicc. Helyzetkomikum és humor is bőséggel akad a regényben, miközben komoly témák is fellelhetőek a könyvben. Csepregi János a Csimota Kiadó gondozásában megjelent Egyszervolt… Meseantológia 12 klasszikus és 12 kortárs mese gyűjteményében megjelent Jó, ha van egy cica a háznál című meséjével ajándékozta meg a zentai diákokat. Ez idő alatt a hetedikesek a Mi lenne ha? gondolatébresztő történet papírszínházas előadást tekintették meg, majd pedig a gyermekek a történetmondás különféle formáiról beszélgethettek el Mészáros Márton irodalomtörténésszel, egyetemi tanárral és Tsík Sándorral, a Csimota Könyvkiadó szerkesztőjével. Természetesen a nyolcadik osztályosok sem maradtak ki a jóból, akik Beszédes István, zentai költő és szerkesztő, a  zEtna vezetője, Kollár Árpád meseíró és Döme Szabolcs író közreműködésével a délvidéki kötődésű magyar meseirodalomról beszélgettek el a gyermekekkel.