2024. április 20., szombat

Érkezik a szibériai hideg

A legnagyobb zimankóval a hétfő és csütörtök közötti időszakban számolhatunk

Lassan, de biztosan, érkezik az idei tél első igazi hideghulláma. A meteorológusok az elmúlt néhány napban szibériai hideggel, újabb hóeséssel, faggyal és jéggel rémisztgették azokat, akik már el is felejtették, hogy milyen egy igazi zimankós tél.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Kovács Géza szabadkai klímakutató szerint a dermesztő éjszakák és nappalok időszaka nem tart huzamosabb ideig, legalábbis erre engednek következtetni az aktuális meteorológiai mérések. Térségünk időjárását fokozatosan egy anticiklon határozza meg – magyarázta lapunknak nyilatkozva a szakértő, hozzátéve, hogy ez az anticiklon már napok óta Észak-Európa felett van. Ebben a térségben egy szibériai anticiklon következtében nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki levegő halmozódott fel. Ennek a légtömegnek a hatását Vajdaságban elsősorban mától, szombat délutántól érezzük meg. A friss északkeleti szél hatására ekkor erőteljes lehűlés veszi kezdetét – emelte ki Kovács Géza.

– Vasárnap már igencsak hideg lesz, hajnalban a derültebb területeken akár −10 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és nappal sem emelkedik 0 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, habár délről újabb mediterrán ciklon közelíti meg térségünket, ez fogja meggátolni a nagyon erős éjszakai lehűlést. A jövő héten igazi hideg, télies időjárásra van kilátás. Vajdaság feltehetőleg a két légtömeg határán fog elhelyezkedni. Emiatt hétfőtől kezdődően havazásra számíthatunk, először a tartomány délnyugati térségében, majd később Vajdaság egész területén – taglalta Kovács Géza.

A jövő hét első napjaiban lehulló hó mennyisége feltehetőleg nem lesz jelentős, egyelőre 5–10 centiméter friss hóra van kilátás, több csapadék Vajdaság déli részén eshet – nyilatkozta lapunknak Kovács Géza klímakutató.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Hétfőn tovább csökken a hőmérséklet, akkor már napközben sem lesz −5, esetleg −4 Celsius-foknál enyhébb. Kedden még számíthatunk kisebb havazásra, majd szerdán átmenetileg megnyugszik az időjárás, csütörtökön azonban újabb ciklon érkezik, várhatóan újfent hóval, ugyanakkor ezzel véget is érhet a zimankós időjárás. A jelenlegi számítások szerint péntektől teljes mértékben megváltozik a légkör, Nyugat-Európa irányából ugyanis egy markáns ciklon közelít meg bennünket. Ennek hatására dél, illetve délnyugat irányából egyre enyhébb levegő áramlik térségünkbe, így feltehetőleg a jövő hét legvégén vagy a rá következő hét folyamán jelentős felmelegedés veheti kezdetét. Összegezve: a leghidegebb a hétfő és csütörtök közötti időszak lesz. Ezek lesznek egyben az idei tél leghidegebb napjai, hiszen eddig még nem is volt igazi hideg nap – fogalmazott Kovács Géza.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) nemcsak a hideg és csapadékos időjárás, hanem a kedvezőtlen biometeorológiai körülmények miatt is figyelmeztette a polgárokat. Ma és holnap rendkívül kedvezőtlenek lesznek ezek a körülmények, elsősorban a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervrendszeri megbetegedésben szenvedőket intik fokozott óvatosságra. Az orvosmeteorológusok szerint a labilis idegzetű polgárok számára is kedvezőtlen lesz a következő két nap, a frontérzékenyek pedig izomfájdalommal, alvászavarral és fejfájással számolhatnak.