2024. április 25., csütörtök
A PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY PÁLYÁZATÁN NYERTES NAGYVÁLLALATOK (13.)

Topolyai kerékpárok több mint 24 országban

A Capriolo az ország piacvezetője az ágazatban – Már e-kerékpárokat is gyártanak

Kerékpárgyártásban szerbiai szinten piacvezetőnek számít a Capriolo vállalat. A topolyai céget Brindza Lajos alapította, és egy szerény kezdés után fokozatosan fejlődött, s vált nagybani gyártóvá. Termékeik ma már hazai mellett számos más ország piacán is megtalálhatók. A vállalatnál tett látogatásunk apropóját az szolgálta, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően számos fejlesztést valósítanak meg az idei évben, valamint nagyszámú új munkást alkalmaznak. Olah Dejan, a Capriolo vezérigazgatója elsőként a cég történetéről mesélt.

Olah Dejan (Lakatos János felvétele)

Olah Dejan (Lakatos János felvétele)

A Capriolo telephelye (Lakatos János felvétele)

A Capriolo telephelye (Lakatos János felvétele)

A Capriolo cég 1996-ban indult, mint családi vállalkozás. Akkor még igen szerény körülmények között kezdte meg a kerékpárgyártást, mindössze 3-4 alkalmazott dolgozott a gyártásban. A gyártási vonal fejlesztésének és a technológiák tökéletesítésének köszönhetően a cég ma 155 alkalmazottal büszkélkedhet. A vállalat 2001-ben költözött át egy új helyszínre, ahol nagy kapacitású raktár és egy korszerű gyártási vonal létesült. A gyártási technológiát nagy mértékben tökéletesítették, így a kezdeti szerény mennyiségről a termékszám évi 80 ezer egységre növekedett. A Capriolo a kerékpárgyártás mellett sportfelszerelés, valamint vadász- és horgászfelszerelés árusításával is foglalkozik.

Milyen típusú kerékpárokat gyártanak és hol értékesítik őket?

– Kezdetben csak néhány modellt gyártottunk, ma viszont számos modellt gyártunk több kategóriában. A mountain bike (MTB) kategória mellett a termékeink között van city, tracking, touring, road és fat bike, vagyis minden jelentősebb kategóriát gyártunk. A tavalyi évtől beindítottuk az e-bike, vagyis az elektromos kerékpárok gyártását, ami manapság már standardnak számít az Európai Unióban. Termékeinket egyaránt forgalmazzuk a hazai és a külföldi piacokon is, az eloszlás a hazai és külföldi piacok között kb. 50–50 százalék. Több, mint 24 országba exportálunk, épp ezért az egyik fő célkitűzésünk, hogy tökéletesítsük a technológiánkat és minőségi kerékpárokat gyártsunk. Törekszünk arra, hogy termékeink megfeleljenek minden európai uniós szabványnak, és konkurensek legyenek azokban az országokban, ahová szállítjuk őket. A célországaink közül kiemelném Finnországot, Hollandiát, Németországot, Görögországot, Lettországot és Észtországot, ahol közkedveltek a kerékpárjaink.

A Capriolo termékbemutató terme (Lakatos János felvétele)

A Capriolo termékbemutató terme (Lakatos János felvétele)

Kerékpárhegyek a késztermékek raktárában (Lakatos János felvétele)

Kerékpárhegyek a késztermékek raktárában (Lakatos János felvétele)

Említette, hogy termékeik között újdonságnak számít az elektromos kerékpár. Ennek mik a jellemzői és mennyire népszerű?

– Először egy mintapéldányt készítettünk egy city kerékpár formájában. Ez jól sikerült, így beindítottuk a gyártást és az idei évben kiszélesítettük a kínálatot: a city és a touring mellett MTB bicikliket is gyártunk e-bike változatban. Ezek elsősorban azért népszerűek az unió országaiban, mert nem rendelkeznek önálló hajtóművel, hanem csak rásegítenek a pedálmeghajtásra, amit a kerékpáros fejt ki. Ennek köszönhetően minden különösebb erőlködés nélkül el lehet érni az óránkénti 25–30 kilométeres sebességet. Egy töltéssel 35–50 kilométeres utat lehet megtenni.

A cég fő profilja a kerékpárgyártás, de említette, hogy vadászfelszerelést is forgalmaznak.

– Ami a vadászfelszerelést illeti, elsősorban nagy nemzetközi márkákat képviselünk. Ilyenek pl. a Blaser, a Beretta, a Stoeger, a Zeiss, a FjallRaven, a Hanwag, az Aigle stb. Ami a lőszereket illeti, Szerbiában kizárólagos forgalmazói vagyunk az igen népszerű olasz RC-nek, valamint a Hornady és az RWS-nek. A vadászfelszerelést elsősorban kiskereskedéseinkben forgalmazzuk, de vannak nagybani partnereink is.

Térjünk kicsit vissza a termelésre. Hogyan néz ki ez jelenleg az Önök vállalatában?

– Jelenleg 8000 négyzetméternyi raktárhelyiségünk van, amit aktívan használunk. Ezekben nyersanyagokat és kész kerékpárokat is tárolunk. Emellett van egy vámudvarunk, amit szintén aktívan használunk. A termelés egy fő termelőcsarnokban folyik, ahol jelenleg két gyártási vonal van. Egy-egy vonal teljesítménye napi 450–500 kerékpár körül mozog. Emellett van egy festőrészlegünk is, amely 2014-ben épült. Ez egy modern létesítmény, amelyben termékeink 60 százalékát tudjuk lefesteni. Természetesen célunk, hogy a jövőben megnöveljük a festőrészleg kapacitását és minden általunk gyártott kerékpáron itt végezzük el a lefestést. Az említettek mellett van egy partnercégünk is, amely a kerékpár-kerekeket gyártja számunkra. Ez a Krypton X, és ilyen márkájú kerék található minden kerékpárunkon.

Itt kerülnek fel a márkajelzések a kerékpárokra (Lakatos János felvétele)

Itt kerülnek fel a márkajelzések a kerékpárokra (Lakatos János felvétele)

A festőrészleg (Lakatos János felvétele)

A festőrészleg (Lakatos János felvétele)

Az Önök cége is pályázott a Prosperitati Alapítványnál. Mit szeretnének megvalósítani a pályázat révén?

– Elengedhetetlenné vált, hogy technológiailag összekössük a különböző gyártási részlegeket, ezért célunk, hogy a kerékgyártás is a Capriolo üzemén belül folyjon. A pályázatnak köszönhetően új gépeket szereztünk be az abroncsgyártásra, és külön vonalat állítottunk be a kerékgyártásra. Emellett építeni fogunk egy 2000 négyzetméteres csarnokot is, amely elsősorban nyersanyagraktárként fog szolgálni a különböző részlegek összekötése érdekében. Egy másik csarnokot is fogunk létesíteni, s abban a kerékgyártás kap majd helyet. Tervben van az igazgatóság épületének bővítése is, mivel a termelés növekedésével igény mutatkozott a menedzsmentben dolgozók számának növelésére is. Őket pedig az irodákban kell elhelyezni, megfelelő körülmények között. Az említett fejlesztéseket a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően tudjuk megvalósítani, de olyan kisebb beruházásokra is pályáztunk, mint a kazánház felújítása vagy a kész termékek raktárban polcok beszerzése. Mindezek a beruházások egyébként is ott szerepeltek az elkövetkező öt évre vonatkozó terveink között, de a Prosperitatinak köszönhetően már az idei évben meg tudjuk őket valósítani.

Hány új alkalmazottat vesznek fel a pályázatnak köszönhetően?

– A tervek szerint 22 új munkással szeretnénk bővíteni alkalmazottaink számát, de becsléseink szerint ez a szám sokkal magasabb is lehet.

Mik a cég hosszú távú tervei?

– Szeretnénk az elektromos kerékpárok gyártásának technológiáját tökéletesíteni, valamint kiszélesíteni a kivitelt. Az Európai Unióban óriási lehetőségeket látunk, mivel sok vásároló felismerte termékeink minőségét és kedvező árát. Az exportunk évről évre növekszik, és egyre több kerékpár iránt mutatkozik kereslet. Hosszútávon ezt a szegmenst akarjuk fejleszteni, de természetesen a hazai piacot sem hanyagoljuk el, mivel piacvezetők vagyunk a régióban.