2024. április 25., csütörtök

Együttesen az idősekért

Uniós projekt a szebb idős korért

A szabadkai Gerontológiai Központ szervezésében pénteken került sor a ReGerNet – Szerbia és Horvátország közötti határon átívelő projekt az idősek életfeltételeinek javításáért nyitókonferenciájára. A szociális védelem fejlesztése a regionális gerontológiai hálózat keretében elnevezésű projekt nyitókonferenciáján a szabadkai, apatini, đakovói és eszéki gerontológiai klubok képviselői mellett jelen volt dr. Tanja Miščević, az uniós csatlakozási tárgyalásokat folytató szerb küldöttség vezetője, Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár, valamint a város szociális intézményeinek vezetői.

A nyitókonferencia résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

A nyitókonferencia résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

– Örömömre szolgál, hogy a projekt tartományi és köztársasági szintű támogatottságot is élvez. A Tartományi Pénzügyi Titkárság 4 millió dinárral támogatta a projekt előfinanszírozását. A szabadkai Gerontológiai Központ több mint 276 ezer eurós támogatásrészből felújítja a Gombkötő utcában lévő gerontológiai klubot (a munkálatok megkezdése az időjárási viszonyok miatt március vége, 90 nap alatt be kell fejezni az épület felújítását), és létrehozza az idősgondozók képzésének akadémiáját – mondta Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója.

Smiljka Jovanović elmondta, hogy pályázatok által projektek társfinanszírozására a projekt értékének 15 százalékával, projektenként legtöbb 4 millió dinárral támogatják a sikeres pályázókat. Az idén 100 millió dinárt irányoztak elő erre a célra, ebből kapott támogatást a szabadkai Gerontológiai Központ is.

– Szerbia a legnagyobb mértékben kihasználja az EU által biztosított előcsatlakozási alapokból származó forrásokat, évi szinten 190 millió euró áll a rendelkezésünkre. Külön kiemelném ezek közül a határon átívelő együttműködési projekteket, mint amilyen a jelenlegi is. A támogatás által kisebb projektek valósulnak meg, amelyekre az állam nem tud elegendő pénzt biztosítani, a támogatott területek pedig a szociális védelem, az idősekről való gondoskodás és a gerontológiai központok működése – mondta Tanja Miščević.