2024. április 25., csütörtök

Gazdaság és turizmus

Szabadka az egész ország gazdasági fejlődésének motorja lehet

Pénteken Szabadkára látogatott Ivan Đoković tartományi gazdasági és turisztikai titkár, valamint Miodrag Kankaraš, Montenegró szerbiai főkonzulja. A Regionális Gazdasági Kamara épületében megtartott találkozón részt vettek a kamarához tartozó helyi önkormányzatok képviselői, valamint a gazdasági társaságok, vállalatok küldöttei. A rendezvény elején Slobodan Vojinović, a Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója előadást tartott, amelynek során bemutatta régiónk gazdaságát, illetve a kamara tevékenységét. Ezt követően a jelenlévők megbeszélést folytattak a gazdaság helyzetéről, illetve a turizmusban rejlő lehetőségekről.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Đoković elmondta, hogy az általa irányított titkárság, valamint a Regionális Gazdasági Kamara között rendszeres személyes kapcsolatot tartanak fenn, aminek célja, hogy első kézből tájékozódjanak a vállalkozók helyzetéről, igényeiről, és a lehetőségekhez mérten megoldást találjanak a felmerülő problémákra.

Ivan Đoković és Miodrag Kankaraš (Fotó: Benedek Miklós)

Ivan Đoković és Miodrag Kankaraš (Fotó: Benedek Miklós)

– A helybeli gazdasági kamara elhivatott a gazdaság, illetve a vállalkozók megsegítésében, és e célból állandó kapcsolatban vagyunk. A tartományi titkárság tavalyi évi gazdasági szubvencióinak mintegy harminc százaléka olyan vállalkozásokhoz került, amelyek a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara hatáskörébe tartoznak. Szabadka gazdasága, illetve a szabadkai ipari zóna kiemelkedik a többi önkormányzatéi közül, országszerte az egyik legjobban teljesítő gazdaságként tartjuk számon, és mint ilyen, a jövőben is az ország gazdasági fejlődésének motorja lehet – fogalmazott Ivan Đoković, akitől azt is megtudtuk, hogy a város polgármesterével, Bogdan Labannal folytatott megbeszélésen kapott információk alapján a jövőben egy újabb befektető érkezik Szabadkára.

Đoković elmondta azt is, hogy a szabadkai vállalkozókat is azok a problémák gyötrik, mint az ország egyéb régióiban, ez pedig a bonyolult adminisztráció, a munkások után fizetendő magas járulékok, valamint a szakképzett munkaerő hiánya. Utóbbival kapcsolatban a titkár elmondta, hogy egy program keretén belül a közeljövőben a hiányszakmának számító területeken igyekeznek serkenteni a szakképzett fiatalok munkába állását. Ezzel gépészmérnökök, informatikusok, egészségügyi dolgozók külföldre áramlását igyekeznek megakadályozni.

A találkozón nagy szerepet kapott a turizmus is. Elsősorban Palics fejlesztésével foglalkoztak, és ezen a téren Montenegró jó példaként szolgálhat. Mint megtudtuk, Vajdaság és Montenegró között nagyon jó a kapcsolat, tavaly Podgoricán Vajdasági napokat szerveztek, Montenegró három alkalommal volt az Újvidéken megrendezésre kerülő turisztikai kiállítás partnere, illetve a tartományi titkárság képviselői jelen lesznek a Montenegróban március második felében megrendezésre kerülő nemzetközi turisztikai találkozón is. Kankaraš elmondta, hogy országa a tavalyi évben több, mint 1 milliárd eurós bevételre tett szert a turizmusból, és ennek jelentős hányada a Szerbiából érkező turistáknak köszönhető. A montenegrói turisztikai cégek jelen lesznek a május végén Palicson megrendezésre kerülő hoteltulajdonosok találkozóján.