2024. április 20., szombat

Szövevényes birkalopás lebukással

Hétfőn reggel a padéi Sövényházi László farmján a birkák számbavételekor kiderült, hogy nyolc toklyó hiányzik. Kettőt megtaláltak a tanya közelében, de fél tucat eltűnt.

Sövényházi gazda: Hátulról közelítették meg a birkaólat (Gergely József felvétele)

Sövényházi gazda: Hátulról közelítették meg a birkaólat (Gergely József felvétele)

– Fél nyolcra jöttek a munkások dolgozni. A Pásztor Benjámin szólt, hogy két birka kiszökött az egyik ólból, amelyben 28 állat volt. Kiderült, hogy hiányzik négy toklyó. Nem találtuk őket sehol, de a falut a farmtól elválasztó kanálison átvezető híd közelében keréknyomok voltak. Valakik az éj leple alatt lovas kocsival átjöttek a hídon, és a birkaólak közelébe hajtottak. A sárban kivehetők voltak a csizmanyomok is. A csókai rendőrök elvégezték a helyszínelést, és azonnal a tolvajok keresésére indultak. Padén kinek van lova és kocsija? J. N. neve merült föl elsőnek, aki korábban nálam dolgozott, és apródonként több mint 40 birkámat lopott el. Rá gyanakodtunk, de állította, hogy nem ő vitte el a bárányokat, de tudja, kik voltak, mert előző este őt is hívták birkát lopni. Az adai K. A. fiatalembert nevezte meg, aki két éve vásárolt házat Padén, nem messze a farmomtól, a segítője pedig a helybeli G. L. volt. Felmerül a kérdés, honnan tudhatták, hogy hol tartom a toklyókat. Erre csak egy magyarázat lehet, hogy éjjelente átjárt a tanyára takarmányért, feltűnt, hogy fogy a kukorica és a széna, és ekkor nézte ki magának a birkákat. Tavaly K. A. a telet jórészt nálam húzta ki, itt aludt éjjelente a munkások szálláshelyén, mert nála nem volt fűtés. A gyanú sajnos egyértelműen ráterelődött – mondta Sövényházi gazda.

Amikor a rendőrség komolyabban kérdőre vonta a G. L. gyanúsítottat, előbb csak annyit ismert el, hogy ő is pakolta a birkákat, de nem a farmon, hanem K. A. udvarán. Csakhamar azonban mindent beismert, és részletesen elmesélte a hétfőre virradó éjszakai akciójukat.

De hová lett a fél tucat birka?

Közülük loptak el hatot (Gergely József felvétele)

Közülük loptak el hatot (Gergely József felvétele)

A lopással gyanúsított két delikvens elvitte az állatokat a lovas kocsival Moholra egy jószágfelvásárlóhoz, de az illető a rendőröknek nem tudott felvilágosítást adni. Más irányt vett a nyomozás, egy moholi illető, M. I. került a rendőrök látókörébe, akivel K. A. elcserélt egy lovat. Jobbat vitt el tőle egy rosszabbért, és tartozott a különbséggel, erre kellettek a Sövényházi birkái. A lókereskedő, nem tudván, hogy lopott jószágokról van szó, négyet átvett az adósság fejében, méghozzá K. A. nagyapjától Adán, ahova a hat birkát vitték Padéról. A négy toklyót állítólag egy boszniai jószágkereskedő vette meg, aki furgonnal járja a vidéket, és amikor egy teherautóra való bárányt összeszed, viszi őket Boszniába. A boszniai illető T. Z. moholi lakosnál gyűjti a vágni való állatokat, de itt sem találták az ellopott birkákat.

A birkalopás első számú gyanúsítottja, K. A. állítólag a rendőrségen végül bevallotta a birkalopást, és megígérte, hogy kiegyezik a károsult gazdával, aki szeretné, ha ugyanolyan fajtájú birkákat, hat toklyót kapna vissza, amelyek darabja 200 euró felett van.