2024. április 20., szombat

Hallgassák meg Szerbiát is!

Bulgáriai látogatásán a szerb államfő Koszovóról beszélgetett vendéglátóival – Infrastrukturális kezdeményezések is terítéken voltak

Belgrád folytatja a Pristinával megkezdett párbeszédet, és arra törekszik, hogy kompromisszumos megállapodás szülessen – jelentette ki Szófiában, bulgáriai hivatalos látogatásán Aleksandar Vučić szerb államfő. Rumen Radev bolgár elnök azt mondta, a párbeszédnek nincsen alternatívája, és minden erővel békés megoldást kell találni a nyitott kérdésekre.

Vučić szerint a kompromisszum egy olyan megoldást jelent, amellyel mind a két fél egyformán elégedetlen. Az sem tragédia, ha nem sikerül egy ilyen megállapodást kötni, de a szerb elnök véleménye szerint egy ilyen forgatókönyv sok mindentől megfosztaná a jövőben a szerbeket és az albánokat egyaránt. Emiatt hisz a kompromisszumban, emiatt fogja ebbéli meggyőződését közölni Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is – mondta. Arra fogja megkérni, hogy ne csak hallják, hanem próbálják meg is érteni azt, amit Szerbia mond, mert csak így juthatunk el a végső megállapodásig. Radev megállapította: a nemzetközi közösségnek azt is meg kell hallgatnia, amit Szerbia mond, s egyetértett azzal a megállapítással is, hogy csak ekképp lehet majd hosszú távú megállapodásról beszélni.

Köszönetet mondott az államfő a bolgár segítségért, támogatásért Szerbia európai közeledésének útján, s megállapította, 2025 egy ambiciózus céldátumot jelent a hazai politika számára. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy eleget tegyünk a követelményeknek, még így is, hogy Szerbia egy olyan feltételt is kapott, amilyet egyetlen csatlakozó állam sem korábban: meg kell oldani a koszovói kérdést. A Szófiában megtartott sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić hivatalos szerbiai látogatásra invitálta Radevet, amikor Belgrád mellett a bolgárok lakta Bosilegradot és Dimitrovgradot is felkereshetné a szomszédos ország vezetője.

Gazdasági kapcsolatokról is szó esett az államfői szintű egyeztetésen. Elhangzott, hogy a két ország kereskedelme évente egymilliárd eurót tesz ki, s hogy fontos infrastrukturális projektumokon is dolgoznak. A Szófiába vezető autóút kapcsán Vučić elmondta, fontos, hogy Szerbia mielőbb befejezze a határig, Gradináig terjedő szakaszt, s arra kérte a bolgár félt, hogy maguk is siessenek a munkálatokkal. Tervben van a Niš és Dimitrovgrad közötti vasútvonal korszerűsítése is. A gázvezetékek összekapcsolása is megtörténhet a jövőben, a vasútvonal mellett a Niš–Dimitrovgrad vonalon gázvezeték is épül majd.

Ott-tartózkodása során a szerb államfő Cveta Karajancsevvel, a bolgár parlament elnökével és Ekatarina Zaharjeva külügyminiszterrel is találkozott. A kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeit vitatták meg. Késő délután aláírtak két megállapodást a foglalkoztatás- és szociális politika terén, továbbá az infrastrukturális és vasúti közlekedés terén fog együttműködni a két balkáni állam. Vučić Jordanka Fandakova szófiai polgármester kalauzolásával közlekedett az ottani metrón is, s megismerkedett az annak létesítésével kapcsolatos szófiai tapasztalatokkal.