2024. április 25., csütörtök

Szerbia sikere Oroszországtól is függ

Nem valósíthatók meg a nemzeti érdekek Moszkva támogatása nélkül, hangzott el Lavrov belgrádi látogatása során – Oroszország támogatja Szerbia Koszovó-politikáját

Támogatásáról biztosította a szerbiai államvezetés Koszovó-politikáját és európai integrációs törekvéseit tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki hivatalos belgrádi látogatását tölti a szerb fővárosban a Szerbia és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megalapozásának 180. évfordulóján.

Belgrádban a külügyminiszterek megkoszorúzták az ismeretlen orosz katona sírját (Fotó: Beta)

Belgrádban a külügyminiszterek megkoszorúzták az ismeretlen orosz katona sírját (Fotó: Beta)

Az orosz diplomácia vezetője szerda este érkezett meg, landolását követően ünnepélyes vacsorán vett részt Aleksandar Vučić szerb államfővel és Ivica Dačić külügyminiszterrel. Megbeszélést folytattak, majd sajtótájékoztatót is tartottak, melyen az államelnök kijelentette, Szerbia továbbra sem változtat Oroszországgal szembeni politikáján, akkor sem fog szankciókat bevezetni ez ellen a baráti ország ellen, ha idővel fokozódna a nyomás. Közölte még, hogy Szerbia nem kíván módosítani a katonai neutralitást hirdető politikáján sem. Morális kötelezettségnek nevezte, hogy ápoljuk mindazt, amit a két nép az elmúlt 180 év alatt elért. Brüsszelben és Washingtonban is kijelentette már többször, hogy Szerbia önállóan dönt külpolitikájáról, és Oroszország nem lehet szerb intézkedések szenvedő alanya. Kiemelt fontosságú ténynek nevezte, hogy Oroszország és Szerbia a történelem során sohasem ment szembe egymással, s ez, mint mondta, ritka jelenség két állam között. Lavrov meggyőződésének adott hangot, hogy az európai szankciós politika Oroszország ellen nem sokáig marad életben, mert már most belátja számos ország, hogy annak fordított hatása van. Az orosz vendég elmondta, tudja, hogy Szerbiának számos előfeltételt kell teljesítenie az európai csatlakozásig, többek között külpolitikai elvárásokat, de az Oroszországra vonatkozó ilyen elvárások nem sokáig maradnak terítéken. A Nyugat szerinte elhibázott politikát folytat, amikor az Oroszország vagy Nyugat-Európa választás elé állítja az országokat. A koszovói kérdésről szólva kiemelte, a brüsszeli dialógus nem teremtette meg a feltételét minden megállapodás teljesítésének, így a szerb községek közössége vagy a korábbi Koszovói Felszabadítási Hadsereg bűntetteit vizsgáló különleges bíróság létrehozásának sem. Mint mondta, ha az albánok az Egyesült Államok bevonását kérik a párbeszédbe, s Szerbia orosz segítséget szeretne, Moszkva biztosan nem fog félreállni és szemlélődőként viselkedni. A niši orosz–szerb humanitárius központ megnyitása kapcsán napvilágot látott nyugati aggályokkal kapcsolatban Lavrov közölte, Oroszország lehetővé tette az amerikai hadsereg képviselőjének a központ bejárását, s meggyőződhetett róla, hogy valóban humanitárius létesítményről van szó, nem pedig kémkedéssel foglalkozó objektumról. Másrészt a közelben, Koszovóban, amerikai katonai központ létezik – zárta le a témát az orosz diplomácia vezetője.

AZ ÖSSZETARTOZÁS SZIMBÓLUMA

A Szent Száva-templom kupolája és felújítása az orosz–szerb barátság jelképe (Fotó: Beta)

A Szent Száva-templom kupolája és felújítása az orosz–szerb barátság jelképe (Fotó: Beta)

Tegnap délelőtt Szergej Lavrov és Ivica Dačić megkoszorúzta a Belgrád felszabadítóinak szentelt emlékközpontban az ismeretlen szovjet katona sírját, majd ezt követően a Vračar városnegyedbe indult az államvezetőség és vendége. Vučić és Lavrov megtekintette a Szent Száva-templom központi kupoláját díszítő, 65 méter magasban álló, újonnan elkészült mozaikot, mely Krisztus mennybemenetelét ábrázolja. Ez az alkotás a mozaiktechnika egyik legsikeresebb projektumának számít a világon. A negyventonnás ornamentum egy éven át készült Moszkvában, mielőtt átszállították volna Belgrádba. Kilencven oroszországi alkotó dolgozott rajta, a négymillió eurós költséget az orosz Gazpromnyeft állta. Nikola Selaković, az elnöki kabinet főtitkára a helyszínen közölte, hogy a mozaik a felújításnak csak a kezdete, 2019 őszére elkészül az oltár körüli új beltér az oszlopokkal, ikonosztázzal. Ismertette, hogy a szerb kormány további 1,2 milliárd dinárt különített el erre a célra. A munkálatok végén 15 ezer négyzetméternyi területet fednek le a templomban mozaikkal, a most megtekintett kupola ebből csak az első 1240 négyzetméter – ismertette az adatokat Selaković. Irinej szerb pátriárka a kupola mozaikjának ünnepélyes átadása során köszönetet mondott az orosz és a szerb segítségnek is, Vlagyimir Putyin és Aleksandar Vučić elnököknek. Azt mondta, a Szent Száva-templom jövőre a szerbek és az oroszok, az egész pravoszlávság büszkesége lesz. Vučić a beszédében kiemelte, ez a kupola az orosz–szerb barátságot jelképezi, azt a szent kapcsolatot, ami e két – egy gyökérből fakadó – népet az évszázadok során összekapcsolta, segítette harcukat jóban és rosszban, s győzelemre vitte csatáikat, kivívta számukra a szabadságot.

TÖRŐDJENEK A SAJÁT DOLGUKKAL!

Ana Brnabić szerb kormányfő és Ivica Dačić külügyminiszter is fogadta a délután folyamán Szergej Lavrovot, de a kormány és az orosz küldöttség tagjai is együttes ülést tartottak, melyen úgyszintén a bilaterális kapcsolatokról és aktuálpolitikai kérdésekről volt szó. A külügyminiszteri szintű találkozón Koszovó kérdésével foglalkoztak a leginkább, legalábbis ez derült ki Dačić nyilatkozatából. Mint mondta, Szerbia rendkívül hálás Oroszországnak azért, mert a stratégiai kapcsolatokat nemcsak papíron, hanem a valóságban is ápolja, kiáll Szerbia területi integritása mellett. Hashim Thaçi koszovói elnök azon kijelentése kapcsán, miszerint a déli tartomány orosz elismerése megszüntetné a „hamis szerb mitológia” hatását, Dačić úgy fogalmazott, logikusabb lenne, ha az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság visszavonná a függetlenség elismerését, mert akkor csillapodna a térséget jellemző, Nagy-Albániával kapcsolatos hisztéria. Lavrov e kijelentéssel kapvsolatban annyit mondott, hogy az nem befolyásolja az orosz álláspontot, mely szerint a koszovói vezetőknek saját dolgaikkal kellene foglalkozniuk, hiszen már korábban háborús bűnök elkövetésével vádolták meg őket. Sajnos, erről gyakran megfeledkeznek a nemzetközi politikai élet képviselői – tette hozzá. Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es határozatának szigorú betartása mellett száll síkra – jegyezte meg.

A találkozót követően a belgrádi orosz nagykövetség épületében Lavrov a Barátság orosz állami kitüntetésben részesítette a szerb külügyminisztert. Dačić nemrégiben elhunyt édesapja emlékének szentelte a kapott díjat.

Késő délután a két politikus a Belgrádi Egyetemen szervezett előadáson beszélgetett a tanárokkal és a hallgatókkal.