2024. április 26., péntek

Kudlik Zoltán maradt az elnök

Tisztújító közgyűlést tartott a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezete

Szerdán este tartotta tisztújító közgyűlését a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezete. Az ülés egyperces néma tisztelgéssel kezdődött, amellyel az előző tisztújító közgyűlés óta elhunyt tagok – Kudlik Gábor, Mojzes Antal és Sebestyén Tivadar – emléke előtt tisztelegtek, majd Kudlik Zoltán, a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének elnöke a társaságnak az elmúlt időszakban kifejtett tevékenységéről tartott beszámolót. Kiemelte, hogy a szervezet a magyar főkonzulátussal közösen Zentán emléktáblát állított dr. Rajki Márton zentai születésű 56-os forradalmár tiszteletére, valamint a Szabadkai Városi Múzeumban kiállítást szervezett Nagy Imre tiszteletére. Az idei tervekről elmondta, hogy júniusban, Nagy Imre kivégzésének 60. évfordulójára egy kiállítást terveznek a Szabadkai Városi Múzeumban Nagy Imrének a jugoszláviai nagykövetségen eltöltött fogságáról, valamint a Forum Könyvkiadóval karöltve, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, szeretnének kiadni egy tájékoztató füzetet az 1956-os forradalomról felsős általános iskolás és középiskolás diákok részére.

Kudlik Zoltán beszámolóját tartja (Fotó: Patyi Szilárd)

Kudlik Zoltán beszámolóját tartja (Fotó: Patyi Szilárd)

– Tervbe van egy mellszobor állítása a hatvan éve elhunyt Sörös Imre emlékének Temerinben. A forradalom egyik legfiatalabb mártírjáról van szó, aki aktív részese volt az 1956-os budapesti eseményeknek, majd az osztrák határon segédkezett abban, hogy a forradalmárok átjussanak a határon – mondta a szervezet idei terveiről Kudlik Zoltán.

A közgyűlés egyhangúlag ismét Kudlik Zoltánt választotta elnöknek. Szabó Zoltánt és Agyánszki Mátét alelnökké, Szabó Lajost pedig elnökségi taggá választották.

A régi/új elnök köszönetet mondott a támogatásért Gombár Szerénának, a szabadkai főkonzulátus konzuljának.

– Társaságunk jó úton halad, azok a projektumok, amiket megálmodunk, nyitott fülekre találnak, ezért remélem, hogy ugyanúgy, mint az 1848-as forradalom vagy Szent István ünnepe, az 56-os forradalom emlékezete is bekerül a köztudatba – mondta az elnök.