2024. március 29., péntek

Szakszerű tervezés vagy copy+paste?

A városi képviselő-testület elfogadta a közvállalatok éves tervét – Kibővítik a Bajai úti temetőt

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön tartotta meg soron következő, 14. ülését, amelyen a 67 képviselő közül ötvenöten voltak jelen, és amelynek napirendjén 54 pont szerepelt. A legnagyobb vitát, illetve a legtöbb hozzászólást a városi közvállalatok 2018-ra vonatkozó működési terveiről szóló pontok váltották ki. A tizenhárom közvállalatról, valamint a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft.-ről szóló összevont vitában felszólaltak mind a hatalmon lévő koalíció, mind az ellenzék képviselői, ugyanakkor több közvállalat (a Köztisztasági és Parkosítási KKV, a Stadion KKV, a Vízművek és Csatornázási KKV, a Parking KKV és a Kéményseprő KKV) igazgatója is kifejtette véleményét a tervekkel, illetve az adott közvállalatok működésével kapcsolatban. Az ellenzék részéről a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport tagjai, Maglai Jenő és Miroslav Milojević többek között azt rótták fel, hogy a tervek nem tartalmaznak semmi újat az előző évi tervekhez viszonyítva, azokat copy+paste eljárással készítették el, és a legtöbbnek nincs köze a reális elvárásokhoz. Újságírói kérdésre válaszolva Maglai kifejtette:

– Az önkormányzat menekül az elől, hogy ezekről a kérdésekről érdemi vita folyjon. Azt gondolom, az lett volna a normális, hogy minden közvállalat igazgatója felvezeti a saját közvállalata munkaprogramját, és arról külön-külön vitázhatunk. Sajnos nem ez történt. A kapott dokumentumokból teljesen világos, hogy a közvállalatok működésében nem lesz semmiféle komolyabb előrelépés – fogalmazott Maglai Jenő.

A hatalmi koalíció részéről Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a közvállalatok terveire vonatkozóan elmondta:

A közvállalatok működéséről szóló napirendi pontokkal kapcsolatban szinte minden frakció képviselője felszólalt (Fotó: Gergely Árpád)

A közvállalatok működéséről szóló napirendi pontokkal kapcsolatban szinte minden frakció képviselője felszólalt (Fotó: Gergely Árpád)

– Mi úgy gondoljuk, hogy ezek a programok teljesen korrekt módon és alaposan elő lettek készítve, és a VMSZ képviselőcsoportja természetesen minden program elfogadása mellett szavazott – mondta Nágel.

Veljko Vojnić, a Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjának tagja a témával kapcsolatban kifejtette:

– A közvállalatok éves tervei szakszerűen, az adott vállalatok tervei szerint készültek el. Az ellenzék vádjára, miszerint a programok copy+paste módon készültek, azt mondhatom, hogy ez csak az ellenzék rosszindulatú kommentárja. A közvállalatok eredményeiből is az látszik, hogy a tervek egyre szakszerűbb módon készülnek – fogalmazott a képviselő.

A közvállalatok tervei mellett az ülésen többek között rendelet született a Bajai úti temető kibővítése részletes szabályozási tervének kidolgozásáról. A kezdeményezést mind a hatalmi koalíció, mind az ellenzék támogatta, hisz ezzel egy több mint harmincéves probléma megoldása kezdődhet el. Vesna Prćić, a Temetkezési KKV igazgatója újságírói kérdésre elmondta, hogy egy nagy központi temető kiépítésének terve már 1983-ban megszületett, ám ez azóta sem valósult meg, viszont mára a legtöbb városi temető csaknem megtelt. A Bajai úti temető a közeljövőben egy csaknem tíz hektáros területtel bővül.

– Az új temetőrész megtervezésénél figyelembe vettük az ide vonatkozó standardokat. Ez lesz Szabadka első parkosított temetője. A városnak egyre nagyobb szüksége van egy urnatemetőre vagy kolumbáriumra is. Emellett egy parkoló létesítése is szerepel a tervekben, ami nagy jelentőséggel bír, ha figyelembe vesszük, hogy egyes vallási ünnepeken mekkora gondot okoz a parkolás – nyilatkozta Prćić, akitől azt is megtudtuk, hogy az új temetőrészben körülbelül nyolcezer sírhely helyezkedik majd el.

Az említettek mellett az ülés napirendjén szerepelt még többek között Szabadka Város Környezetvédelmi Alapja eszközeinek felhasználása, valamint több intézmény felügyelőbizottsági tagjainak a kinevezése.