2024. április 19., péntek

Tapasztalatok az anyaországból

Adán mezőgazdasági fórumot tartottak az uniós agrárpolitikáról és vidékfejlesztésről

Az adai Pro Communitas civil szervezet és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége kedd este Adán a községháza dísztermében tartott mezőgazdasági fórumot, amelyen szó volt a vidékfejlesztésről, az uniós agrárpolitika magyarországi tapasztalatairól és pályázati lehetőségekről.

A fórum előadói: Szilágyi Tamás, Mezei Dávid, Nagy Miklós, Bálint Ferenc és Világos Tibor (Csincsik Zsolt felvétele)

A fórum előadói: Szilágyi Tamás, Mezei Dávid, Nagy Miklós, Bálint Ferenc és Világos Tibor (Csincsik Zsolt felvétele)

A házigazdák nevében Világos Tibor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bálint Ferenc bemutatta a Pro Communitas civil szervezetet, illetve Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke beszélt a szövetség érdekvédelmi munkájáról, sürgetve a termelők összefogását a helyzetük javítása érdekében.

A magyarországi előadók közül előbb Szilágyi Tamás pályázati szakértő a vidékfejlesztés irányairól beszélt. Beszámolt arról, hogy hogyan alakult az elmúlt 25 évben a vidékfejlesztés az Európai Unióban. Szólt többek között az EU-ban lezajlott stratégiai változásokról és a vidékfejlesztés fő céljairól, illetve arról, hogy az unió előcsatlakozási és közvetlen brüsszeli forrásokból támogatja a közösségen kívüli pályázókat, köztük mezőgazdasági termelőket. Végezetül dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár a vidék támogatásának fontosságáról, a vidékfejlesztési program végrehajtásáról, az EU-s mezőgazdasági támogatásokról, a magyar mezőgazdaság sikereiről és a régióban rejlő fejlődési lehetőségekről beszélt. A kiemelt vidékfejlesztési pályázatok közül szólt a kertészet és az állattartó telepek korszerűsítéséről, az öntözés fejlesztéséről, az élelmiszeripari beruházások és az ipari faültetvények támogatásáról. Az előadása zárásaként beszélt az EU-s mezőgazdasági politika jövőjéről, illetve a magyar érdekekről, amelyek fontos eleme, hogy megmaradjon a közös agrárpolitika, a gazdálkodók kapják meg a támogatást, és ne lehessen másra, például a migrációra költeni, megmaradjon a beruházások támogatásának jelenlegi intenzitása, és egyszerűsítsék az öntözési szabályokat.