2024. április 18., csütörtök
EURÓPAI KUPAPOROND

Conte nem hibáztatja Christensent

Chelsea-s védelmi hiba után mentett ikszre a Barca Londonban
Messi gólja – Christensen hibája után (Fotó: Beta/AP)

Messi gólja – Christensen hibája után (Fotó: Beta/AP)

Csaknem tökéletes mérkőzésen vagyunk túl” – kezdte kommentárját Antonio Conte, a Chelsea olasz trénere, miután a Kékek hazai pályán 1:1-es döntetlent játszottak a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán. „Súlyos árat fizettünk a hibánkért, de mindannyian tudtuk, hogy ha Messi-, Iniesta- és Suárez-szintű játékosok ellen betlizünk, annak ez lehet a következménye” – utalt a szakember a mérkőzést – és ki tudja, talán a teljes párharcot – meghatározó jelenetsorra. A Chelsea ugyanis Willian szép, lapos lövése révén (62.) megszerezte a vezetést a Stamford Bridge-en, ám negyedórával a lefújás előtt Andreas Christensen késett le egy saját tizenhatosába gurított labdáról, s a gazdátlan passzra Andrés Iniesta lecsapott, majd sikeresen készítette elő Lionel Messi egyenlítő találatát.

Christensen hihetetlen teljesítményt produkált a teljes mérkőzésen. Ne feledjük, egy 21 éves fiatalemberről beszélünk. Hatalmas dolog, hogy ilyen meccseken állja meg a helyét kellő érettséggel és határozottsággal” – védte meg a fiatal középhátvédet a mester, hozzátéve, nehéz bárkit is felelőssé tenni, amiért kiengedték a vezetést a kezükből. Conte végül azt is elárulta, a csalódás ellenére az eredmény önbizalmat adhat nekik a március 14-én esedékes visszavágóra, ugyanakkor intelligens játékra lesz szükségük Barcelonában.

Ernesto Valverde, a gránátvörös-kékek szakvezetője nagy jelentőségű gólnak nevezte Messi egalizáló találatát: „Fontos, hogy képesek voltunk megzavarni a védelmüket, így elégedetten utazhatunk haza. De tiszteljük az erejüket és a játékstílusukat, hiszen nagy nyomást tudtak ránk gyakorolni – sommázta az 54 éves tréner. – Az idegenben lőtt gól nem okvetlenül döntő jelentőségű, de nagy szerepe lehet a továbbjutás tekintetében.”

Ötöt pakolt a Bayern a törököknek

Jupp Heynckes, a Bayern veterán vezetőedzője elismerte, hogy Domagoj Vida korai kiállítása (16. perc) a Beşiktaş soraiból segítségére vált csapatának, hogy végül 5:0-val üsse ki a török csapatot a másik keddi BL-nyolcaddöntőben. „Bármely csapatnak rendkívül nehéz helytállnia egy BL-meccsen tíz emberrel. Még mindig úgy gondolom, hogy a Beşiktaş egy remek együttes, sok tapasztalt, Európát megjárt játékossal” – fogalmazott a tapasztalt edző. Hategan bíró bő negyedóra játék után mutatta fel a közvetlen pirosat a horvátnak, amiért az éles gólhelyzetben buktatta Robert Lewandowskit (igaz, a labdához is hozzáért). Az emberelőny a 43. percben váltódott először eredménybeli különbségre (Thomas Müller), s a második játékrészben a teljes párharcot eldöntő vezetés is összejött a bajoroknak (Müller, Kingsley Coman, valamint Lewandowski duplája révén).

Két különböző félidőt láttunk, az elsőben lassan járattuk a labdát, de a pihenő előtti találat mentális előnyt adott a fiúknak, és a második félidőben már egy másik Bayern ment ki a pályára” – értékelt Heynckes.

Đukić: Az első perctől támadunk!

Gólra törő játékot ígér Miroslav Đukić, a Partizan vezetőedzője, aki a csehországi Plzeňbe vezeti kiválasztottjait az Európa-liga legjobb 32 között rendezett párharcának visszavágójára (ma 19.00). A riválisok a múlt héten 1:1-es döntetlent játszottak Belgrádban, vagyis a cseheknek a győzelem mellett a gól nélküli remi is elegendő, míg a fekete-fehéreknek mindenképp be kell találniuk.

Tisztában vagyunk azzal, hogy támadóan kell fellépnünk. Az első sípszótól így fogunk felállni, de természetesen jó védekezés nélkül nem remélhetünk továbbjutást. Összességében azonban nem számolgathatunk túl sokat, muszáj nagy erőkkel előremennünk” – számolt be elképzeléseiről a stratéga, hozzátéve, a belgrádihoz hasonló összecsapásra számít, annak ellenére, hogy a házigazdának a 0:0 is megfelelő lenne.

Előnyösebb helyzetben érzi csapatát Pavel Vrba, a Plzeň trénere: „Az odavágó eredménye ígéretes számunkra. Keményen fogunk védekezni, a Partizan pedig kényszerhelyzetben támad majd, ami mindenképp nekünk kedvez.”