2024. április 18., csütörtök
XXIII. TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG

Vonn bronzéremmel búcsúzik

Az amerikai veterán csak harmadik lett lesiklásban – Két új norvég arany – Német hokicsoda – Cseh–orosz elődöntő – Az orosz Alina Zagitova lehet a második legfiatalabb bajnok
Lindsey Vonn bizonyára utolsó érmét szerezte olimpián (Fotó: Beta/AP)

Lindsey Vonn bizonyára utolsó érmét szerezte olimpián (Fotó: Beta/AP)

Az ember azt hinné, hogy Lindsey Vonn amerikai alpesi sízőnő, aki a világkupában 81 győzelmet aratott, a vb-ken pedig hét érmet gyűjtött, a téli olimpiákon is éremhalmozó volt. Nem így van, hisz tegnapig csak két medálja volt, mindkettőt nyolc éve Vancouverben nyerte, amikor lesiklásban győzött, szuper-G-ben pedig harmadik volt. Tegnap a pjongcsangi lesiklásban adta hozzá a harmadikat, s az is bronz lett, könnyen lehetséges, hogy a 34. évében járó híresség utolsó olimpiai trófeája.

A szerdai versenynapon a hoki negyeddöntői tartogatták a legtöbb izgalmat. Az első meccsen a csehek és az USA a hosszabbítás után is 2:2-re állt, így büntetőket lőttek. Ebben a csehek voltak sikeresebbek 11-11 lövés után. A győztes gólt Petr Koukal ütötte a 11. sorozatban. Ezután az oroszok könnyedén múlták felül a váratlanul negyeddöntős norvégokat, majd az esti műsorban Kanada egy gólnak köszönhetően nyert Finnország ellen. A végére maradt a csemege: Németország a 47. percig 2:0-ra vezetett Svédország ellen, egy perccel később pedig 3:1-re. Két gyors svéd találat következett, majd a hosszabbítás, amelyben másfél perc játék után Patrick Reimer a németeknek meghozta a csodával határos továbbjutást. Az elődöntőben Csehország–Oroszország és Kanada–Németország lesz a párosítás.

A sífutásban Marit Bjørgen 14. olimpiai érmét nyerte, ugyanúgy a negyediket Pjongcsangban, mint a svéd Charlotte Kalla, a norvég Johannes Klaebo pedig három arannyal beérte Martin Fourcadot.

Négy nappal az olimpia befejezése előtt az oroszoknak, noha 168 sportolóval szerepelnek, még nincs aranyuk. Ez ma megváltozhatna, hisz Alina Zagitova fölényesen nyerte meg a női műkorcsolya rövid programját, második pedig a szintén orosz Jevgenyija Medvegyeva. A 16. évében járó Zagitova minden idők második legfiatalabb téli olimpiai aranyérmese lehetne a szintén műkorcsolyázó amerikai Tara Lipinsky mögött, aki 1998-ban valamivel több, mint 15 és fél éves volt.