2024. március 29., péntek

Sok civil meghalt Kelet-Gútában, az ENSZ tűzszünetet sürgetett

Legalább 46 civil halt meg csütörtökön Szíriában, az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kelet-Gútában a kormányerők légi- és tüzérségi támadásaiban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet. Az ENSZ tűzszünetet sürgetett az ostromlott térségben.

Legalább 24 civil halt meg a Damaszkusz közelében fekvő Kelet-Gúta legnagyobb városának számító Dúmát ért légitámadásokban - írta jelentésében az OSDH. A korábbi jelentések szerint a térségben legalább 120 polgári személy sebesült meg.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója korábban azt mondta, hogy a kormányerők aknavetőkkel és rakétákkal támadták a lázadók erősségét, de nem hajtottak végre légitámadást, mert esett az eső a térségben. Mintegy 200 rakéta hullott csak Dúmára - tette hozzá Abder-Rahmán.

Az OSDH legfrissebb összesítése szerint legalább 403 civil, köztük 95 gyerek és 60 nő vesztette életét, és csaknem 2000 ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a Bassár el-Aszadhoz hű erők és szövetségeseik szárazföldi offenzívát készítenek elő a térségben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának be kell látnia, hogy tűzszünetre van szükség az ostromlott Kelet-Gútában - jelentette ki Panos Moumtzis, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának (OCHA) szíriai koordinátora.

"Ha a Kelet-Gútából az elmúlt 72 órában érkezett képek nem győzik meg a Tanács tagállamait a tűzszünet szükségességéről, akkor őszintén nem tudjuk, hogy mi az, ami meggyőzné őket" - mondta Moumtzis.

A koordinátor hangsúlyozta: szeretnének segíteni, de a szíriai kormány nem engedi be a segélyszállítmányokat.

António Guterres ENSZ-főtitkár is a kelet-gútai harcok azonnali felfüggesztésére szólított fel szerdán. "Tragédia zajlik a szemünk előtt, és nem hagyhatjuk, hogy ezek a szörnyű dolgok folytatódjanak" - mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár üdvözölte, hogy Svédország és Kuvait BT-határozattervezet megfogalmazásán dolgozik, amely 30 napos tűzszünetet írna elő a térségben. A tervezett tűzszünet hatályba lépése után 48 órával indulnának meg a humanitárius segélyszállítmányok a térségbe.

Oroszország kész fontolóra venni a 30 napos tűzszünetről szóló határozattervezetet, azzal a kitétellel, hogy az nem vonatkozhat a terrorszervezetekre - hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Belgrádban a Szputnyik orosz hírügynökség balkáni irodájának beszámolója szerint.

Lavrov meg is nevezte, hogy melyek azok a csoportok, amelyekre nem vonatkozhat a tűzszünet, ezek pedig az Iszlám Állam, a korábbi an-Núszra Front, és azok a szervezetek, amelyek az előbbiekkel együttműködnek, és lakóövezeteket bombáznak Damaszkuszban.

Eközben az OSDH elmondta, hogy legalább nyolcvanketten - többségükben az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak családtagjai - haltak meg februárban a dzsihadisták ellen küzdő nemzetközi szövetség légicsapásaiban.

A támadások célpontjai az iraki határtól nem messze, az Eufrátesz völgyében fekvő Hadzsín és el-Bahra voltak - közölte az OSDH.

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű OSDH igazgatója szerint a Deir-ez-Zór tartománybeli két településen elesett áldozatok között szíriai és külföldi dzsihadisták családtagjai, illetve helyi lakosok voltak.

A szíriai kurdok kezén lévő Afrín elleni offenzíva leállítását követelte Ankarától Törökország legjelentősebb kurdbarát tömörülése, a Népek Demokratikus Pártja (HDP) csütörtökön.

"Törökország semmit sem nyerhet az afríni műveletből" - szögezte le egy sajtótájékoztatón Pervin Buldan, a HDP nemrég megválasztott társelnöke.

Buldan azzal vádolta meg a török kormányt: hazudik, amikor azt állítja, hogy a január 20-án indított, Olajág fedőnevű offenzívájának nincsenek civil áldozatai.

"Számos civil vesztette életét Afrínban, köztük nők és gyerekek" - mondta. "A kormány félretájékoztatja az embereket, amikor azt állítja, hogy csak terroristákkal végzett, civilekkel nem. Ez hazugság" - tette hozzá.

Az OSDH szerint a törökök oldalán harcoló legalább 200 fegyveres, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia 209 tagja, illetve 112 civil vesztette életét az offenzívában. A török hadsereg 32 török katona haláláról adott hírt.