2024. április 20., szombat

Belire is lehet szavazni!

Kiderült: Preletačević nem kitalált, hanem valós személy

Közösségi oldalakon aduásznak nevezte Luka Maksimović – akit a közvélemény csak Preletačević Beliként ismer –, hogy valóban létezik Ljubiša Preletačević Beli nevet viselő személy, aki ráadásul jóváhagyását adta ahhoz, hogy a nevével fémjelzett lista részt vegyen a március negyedikén megszervezésre kerülő belgrádi helyhatósági választásokon.

A hét folyamán a választási bizottság tagjainak kezdeményezésére górcső alá vették a huszonkettes sorszám alatt induló Ljubiša Preletačević Beli – Mert szeretjük Belovgradot elnevezésű listát, mert felmerült a gyanú, hogy a listavezető egy kitalált személy. Ezt követően az Alkotmánybíróság megsemmisítette a listát, illetve benyújtói 48 órát kaptak arra, hogy pótolják a hiányzó adatokat.

A listán szereplő személyek eleget tettek ennek az elvárásnak, előkerült egy azonos nevű fiatalember  – a személyi igazolványát a közösségi oldalakon nyilvánosságra is hozták –, és jóváhagyta, hogy a lista a nevét viselje. A fiatalember a közzétett személyi igazolvány szerint 1993-ban született, személyi dokumentumát pedig ez év február 21-én adták ki. Az Insajter portál közzétette a személyi dokumentum tulajdonosa által megfogalmazott, közjegyző által hitelesített nyilatkozatot is, amivel jóváhagyja, hogy a neve a választási lista hordozója legyen.

Luka Maksimović a Samo jako (Csak erősen) mladenovaci mozgalom vezetésével tavaly szerzett magának nagy népszerűséget, amikor az elnökválasztáson indult. Luka Maksimović és az akkor mögé álló mozgalom nemrégiben megváltak egymástól, egyes hírforrások szerint ideológiai nézeteltérések miatt.