2024. április 25., csütörtök

Az idegenforgalom a legsikeresebb gazdasági ág

A múlt évben turizmusból több mint egymilliárd euró folyt be

Nincs nagyobb öröm annál, mint a sikert ünnepelni. Önök, hölgyeim és uraim, nemcsak sikeresek, hanem tágítják a határokat, nőnek és hódítanak, Szerbiába tőkét és embereket hoznak – emelte ki alkalmi beszédében Ana Brnabić kormányfő a belgrádi jubileumi, 40. Nemzetközi Idegenforgalmi Vásár megnyitóján. Kiemelte, hogy a múlt évben 1,5 millió külföldi turista látogatott Szerbiába, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A hazai turisták száma is 8 százalékkal nőtt, és 13 százalékkal több deviza, több mint egymilliárd-százmillió euró folyt be az országba az idegenforgalmon keresztül, így a legsikeresebb gazdasági ágazatnak nevezhető Szerbiában.

– Minden pénz, amit eddig az idegenforgalomba fektettünk többszörösen megtérült, éppen ezért ígérhetem, hogy hasonló ütemben haladunk tovább, újabb összegeket fordítunk az infrastrukturális fejlesztésekre, utak kiépítésére, gyógyfürdők korszerűsítésére – emelte ki a kormányfő, aki több olyan projektumra is rámutatott, amelyeknek a befejezésére számítani kell az idén, többek között egy kerékpárút kiépítését is tervezik Belgrád és Újvidék között.

Brnabić rámutatott arra, hogy az elmúlt évek erőfeszítései meghozták Szerbia számára az elismerést, hiszen a CNN a tíz legnépszerűbb turistahelyek egyikeként, ahová 2018-ban mindenképpen el kell látogatni, éppen Szerbiát nevezte meg, a New York Times pedig az 52 legérdekesebb turistalátványosság közé sorolta be Belgrádot.

Az idegenforgalmi vásáron 55 ország 1200 kiállítója mutatkozik be (Fotó: Miklós Hajnalka)

Az idegenforgalmi vásáron 55 ország 1200 kiállítója mutatkozik be (Fotó: Miklós Hajnalka)

Rasim Ljajić idegenforgalmi, kereskedelmi és telekommunikációs miniszter is arra mutatott rá, hogy Szerbia minden évben egyre jobb eredményeket tud felmutatni. Szavai szerint nagyon sok még a tennivaló, de Szerbia felkerült a világ idegenforgalmi térképére. Mint mondta, ezeket az eredményeket nem lehetne felmutatni, ha az állam, a tartomány, illetve az önkormányzatok nem ismerték volna fel az idegenforgalom jelentőségét. Így a Szerbiába látogató külföldi turisták 95 százaléka elégedett az itt töltött idővel. Több mint 60 százalékuk nem fűzött kritikát az ellátás minőségére, és sok esetben a szállás, illetve az utak minőségét kifogásolták, ezen a kormány megpróbál módosítani. Elmondta ugyanakkor, hogy a turisták többsége elégedett volt az árak és a szolgáltatás arányával, fontos volt számukra az ország biztonsága, de nem elhanyagolható tényező az sem a Szerbiába látogató turisták számára, hogy könnyen elérhető az ország a repülőutaknak és a vízumkötelesség megszüntetésének köszönhetően.

– Nagyon sok még a tennivaló. Többek között átalányos adómegfizettetési lehetőséget szeretnénk bevezetni az idegenforgalommal foglalkozók számára is, hogy ezáltal is csökkentsük a szürkegazdaság jelenlétét ebben a gazdasági ágazatban. Emellett be szeretnénk vezetni a külföldi turisták elektronikus bejelentkezésének lehetőségét, amivel pontosan tudni fogjuk, hány külföldi turista tartózkodik az ország területén – emelte ki Ljajić.

Az idei vásár partnerországa Görögország, amely nagy népszerűségnek örvend a szerbiai turisták körében. Elena Kountoura, Görögország idegenforgalmi minisztere a vásár megnyitóján elmondta,

Görögország sikeresen zárta a 2017. évet, hiszen csak a múlt évben több mint 20 millió turista látogatott el hozzájuk, ebből jelentős számban voltak szerbiai turisták is.

A vásár alkalmat adott arra, hogy Szerbia és Görögország idegenforgalmi együttműködését magasabb szintre emeljék, így a két miniszter együttműködési megállapodást írt alá.

Vasárnapig az érdeklődők az idegenforgalmi érdekességek mellett, amelyek között hazai és külföldi kínálat is van bőven, és szinte minden pénztárcára gondoltak az utazási irodák és igenforgalmi szervezetek, ellátogathatnak a 14. HORECA, nemzetközi vendéglátóipari felszerelések kiállítására, a kilencedik alkalommal megszervezett Beowine Nemzetközi Borvásárra, illetve a 14. szuvenírvásárra is.