2024. április 24., szerda

Védőoltást kapnak az egészségügyi dolgozók

Azoknak kell kötelezően felvenniük a kanyaró elleni vakcinát, akik 1971-ben, illetve azután születtek

A belgrádi sajtó értesülései szerint hamarosan megkezdődhet az egészségügyi dolgozók, pontosabban az orvosok, az egészségügyi nővérek és az ápolók általános immunizációja a kanyaró ellen. A háromkomponensű – mumpsz, kanyaró, rózsahimlő – MMR-védőoltást azok kapják meg, akik 1971-ben, illetve azután születtek, és akik közvetlenül veszélyeztetettek. Az állam 10 ezer MMR-védőoltást szerzett be erre a célra.

A vonatkozó szabályzat értelmében az egészségügyi dolgozók a fertőző, járványszerűen terjedő betegségek elleni általános és kötelező immunizációjának 2019. január 1-től kellett volna megkezdődnie, de a kanyarójárványra való tekintettel módosították a szabályzatot, így február 10-től a szükséges jogi keret is adva van.

Először azok az egészségügyi dolgozók kapják meg a védőoltást, akik közvetlenül érintkeznek a kanyarót okozó vírussal fertőzött betegekkel, illetve az esetlegesen fertőzött személyekkel. Azokat is beoltják – az eddigi nyilatkozatok szerint egyszer –, akik korábban már egyszer kaptak védőoltást, hiszen ez nem biztosít átoltottságot.

Az országban tavaly október eleje óta eddig csaknem 2300-an betegedtek meg kanyaróban, közülük nagyjából 200-an egészségügyi dolgozók.

Tegnap erősítették meg, hogy újabb személy hunyt el a kanyarófertőzés következtében, egy egészségügyi alkalmazott, aki a Szerbiai Klinikai Központ munkatársa volt. A nő még a múlt hét folyamán elhunyt, halálának tényét azonban eddig nem közölték a közvéleménnyel. A klinikai központ közleménye szerint a nő, krónikus betegsége miatt, tavaly október óta betegszabadságon volt. Sajtóértesülések szerint a kanyarót okozó vírussal nem munkahelyén fertőződött meg.

Ezzel hatra növekedett a szerbiai kanyarójárvány halálos áldozatainak a száma. A Szerbiai Klinikai Központban is megerősítették, hogy alkalmazottaik kötelező immunizációja a lehető legrövidebb időn belül megkezdődik.