2024. április 25., csütörtök

A kerékpárosok védelmében

Ha nem tudnánk, hogy nem így van, könnyen hihetnénk, hogy a biciklit Zomborban találták föl, annyira népszerű e jármű a városban.

Helyi mondás szerint az nem is számít zomborinak, akinek nincsen bár egy biciklije. A mondásnak megfelelően tele van a város kerékpározókkal, akik leginkább veszélyeztetettek a közlekedésben. Erre is kitért Saša Dmitrašinović rendőrkapitány a város közbiztonsági tanácsának értekezletén, amikor a rendőrség tavalyi eredményeit összegezte és idei főbb feladatait vázolta.
A rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy tavaly, miként korábban is, a rendőrség jó kapcsolatot ápolt a helyi önkormányzattal és a közbiztonság egyéb tényezőivel.
– A közrend stabilitásának biztosítása a feladatunk Nyugat-Bácskában, és elemzéseink szerint ebben eredményesek voltunk. Csökkent az elkövetett bűncselekmények száma, a gazdasági bűnözés terén pedig az ügyészséggel együtt minden esetnek a végére jártunk, és a következőkben is ezen leszünk – mondta Dmitrašinović.
Az elemzések alapján hozták meg a rendőrség idei prioritásait, a narkománia elleni küzdelmet, illetve a kerékpárosok biztonságát és edukálását.
Antonio Ratković polgármester helyettes ehhez hozzáfűzte, hogy a város közlekedésbiztonsági tanácsa idén is folytatja népszerű akcióját, ami során világítási és fényvisszaverő készleteket osztanak ki a kerékpárosok között. Ugyanakkor képzéseket tartanak számukra a saját és a közlekedésben részt vevők biztonsága növelésének érdekében.
Az ülésen fölmerült az iskolán belüli erőszak kérdése is, ami kapcsán a Mezőgazdasági-Élelmiszeripari Szakközépiskola igazgatója fölvetette, hogy nem világos, mit tehet az oktatási intézmény a diákok közti erőszak megelőzése érdekében. A városi képviselő-testület elnöke, Zoran Parčetić szerint a fiatalok egymás iránti erőszakos föllépése a családi nevelés folyománya, amihez az iskolai tapasztalatok is hozzájárulnak.
– A szülőknek, majd a pedagógusoknak többet kellene foglalkozniuk a gyerekekkel, és idejekorán föllépniük az erőszakos megnyilvánulásokkal szemben – mondta, egyben rámutatott, hogy a rendőrségnek foglalkoznia kellene azokkal a szülőkkel, akik gépkocsiban ülve várják gyermeküket a tanítás végén. – A probléma különösen a Nikola Vukičević és az Ivo Lola Ribar iskolák környékén égető, ahol az alsós gyerekekre várakozó szülők parkoló autói közlekedési káoszt idéznek elő – magyarázta Parčetić. A rendőrkapitány szerint a jelenség a rendőrség számára is ismert, és a helyzet megoldásán dolgoznak. Dmitrašinović egyben fölhívta a tanács tagjait, hogy észrevételeikkel segítsék a rendőrséget a főbb problémák fölismerésében.