2024. április 26., péntek

Kerékpárút a peremvárosi erdőkig

Bakolc (Bukovac) lakosai azt szeretnék, ha kiépülne a kerékpárút településük és Pétervárad között, mert sokan járnak biciklivel ezen a távon. Az országút azonban nagyon keskeny, és még járda sincs.

A bakolciak kezdeményezték, hogy Péterváradon a téglagyártól Bakolcig kiépítsék a kerékpárutat, mert a jelenlegi út nem eléggé biztonságos. Eddig 500 aláírást sikerült összegyűjteniük.

Nina Kemera, a kezdeményezés koordinátora a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy az új kerékpárút sokat jelentene az újvidékieknek, a belgrádiaknak és a karlócaiaknak is, azaz minden olyan embernek, aki szeret bringázni.

– A bakolciaknak nagyon fontos, mert szeretnek biciklivel közlekedni. Gyakran láthatunk télen is bringázó bakolciakat, akik Újvidékre járnak munkára, de sokan csak testmozgásként tekernek. Bakolcnak jó a közlekedési összeköttetése Újvidékkel és a Fruška gorával is, úgyhogy a kerékpárút a túrázó bringázóknak is nagy örömet szerezne, ők is biztosan rendszeresen közlekednének rajta. A Pétervárad és Bakolc közötti útszakaszon járda sincs, ezért nemcsak kerékpárútra, hanem járdára is nagy szükség van, mert sokan gyalog teszik meg ezt a 10 kilométernyi távot. Az emberek a keskeny út szélén gyalogolnak, ami rendkívül veszélyes, hiszen a személygépkocsik is nehezen férnek el – magyarázta Kemera. Hozzátette: A kezdeményezéssel megismertették a helyi közösség képviselőit is. Kisebb gondot jelenthet, hogy az a földterület, amelyen megépülne a kerékpárút és a járda, részben állami, részben pedig magántulajdonban van, és ez bonyolíthatja a megvalósítását.

Bakolcnak kb. 4000 lakosa van, kerékpáros berkekben sokan hallottak már és sokan ismerik is a Bukovac Bike Parkot, amelyet a település mellett, a Fruška gora lankáin hoztak létre. A létesítmény a falu felett, a házak és az erdős rész között van, a levegő kiváló, a városra nyíló panoráma lenyűgöző.

Az újvidéki képviselő-testület képviselői a közelmúltban elfogadták a bakolci idegenforgalmi és sportcélokra előrelátott területek rendezési tervét. A terv szerint Bakolcon kosárlabdapályák, röplabdapályák, crossfitpályák, mesterséges szikla stb. épül majd. Ezek mellett egy kilátót is kialakítanak, amelynek teraszán vendéglátóipari létesítmény működik majd, a másik részén pedig downhill kerékpárutat és skateboard pályát alakítanának ki. A kezdeményezők remélik, hogy az említett kerékpárút is helyet kaphat a legújabb területrendezési terv keretében.