2024. április 24., szerda

Bajsai Nemzetközi Pálinkaverseny

Még ma várják a benevezéseket – Eredményhirdetés a Prélón és március 3-án

Szerda délig adhatják át a pálinkamintáikat azok, akik szeretnének benevezni a bajsai Kadarka Gyümölcsészek, Szőlészek és Kertészek Egyesülete 17. Nemzetközi Pálinkafesztiváljára. Mengyán Károlytól, a szervezet elnökétől megtudtuk, hogy múlt évben 160 minta érkezett a versenyre, és az idei pálinkákat is szakzsűri bírálja el.

– A beérkezett minták számától függ a zsűri létszáma. A helybeli pálinkabírák mellett Adáról és Zentáról is várunk szakembereket. Tízféle gyümölcskategóriát határoztuk meg, emellett külön bíráljuk el a speciális pálinkákat és likőröket. A nevezéseket 200 dinárért vártuk, címként kértük feltüntetni a pálinka pontos fajtáját, alkoholszintjét és évjáratát – mondta el Mengyán Károly, aki elárulta azt is, hogy Bajsán valamikor minden házhoz tartozott gyümölcsös vagy 3-4 kvadrát szőlős, vagyis valamennyi család főzött pálinkát, készített jóféle házi bort. Ezért a pálinkaversenyen is szép számban képviseltetik magukat a helyiek, illetve Szabadkáról, Magyarkanizsáról, Zentáról és Adáról, sőt a magyarországi Kelebiáról és környékéről is neveznek már be évek óta.

– Az eredményhirdetést ezúttal is két lépésben tesszük meg. Elsőként most szombaton az idei Prélóra érkező vendégeink – akik hagyományosan a pálinkájukkal is neveznek – kapják kézhez az elismeréseiket. Majd a fesztivál hagyományos eredményhirdetése, az oklevelek kiosztása, március 3-án, 17 órakor, a helyi közösség épületében zajlik.

A legmagasabb pontszámot elérő pálinkák elismerő okleveleket és serleget kapnak. A rendezvényen vacsorát is felszolgálunk, amit 500 dináros áron tudnak előjegyezni az azt igénylők – hallottuk a bajsai Kadarka Gyümölcsészek, Szőlészek és Kertészek Egyesületének elnökétől. Azok, akik bármivel kapcsolatban szeretnének bővebben tájékozódni, megtehetik azt a 024/721-004-es, illetve a 024/721-021-es elérhetőségen, vagy a kadarkabajsa@gmai.com címen.