2024. április 18., csütörtök

„A cipőkészítés kihalt szakma”

Egy műhely, ahol cipőket és táskákat javítanak

A cipészet egyike azoknak a szakmáknak, amelyek lassan eltűnnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy manapság alig találni cipészműhelyt Szabadkán, és ezek a műhelyek sem foglalkoznak már cipőkészítéssel, csak javítják a lábbeliket. Ezen kevés műhelyek egyike a Vladimir Nazor utca 7. alatt található „Brza usluga”. A műhely 2008 óta működik. Jelenleg hárman dolgoznak itt. A műhely munkájáról és a cipészszakmáról az itt dolgozókat kérdeztük.

Ebben a műhelyben is csak cipők javításával foglalkoznak, cipőkészítést nem vállalnak.

– A cipők készítéséhez gépek kellenek, szerszám és tudás, és az igény is már nagyon alacsony a cipőkészítés iránt. Évente egy-két ember érdeklődik, hogy vállalnánk-e új cipő elkészítését. A cipészek már csak javítanak és nem készítenek cipőt. A cipőkészítés már kihalt szakma – mondta Pósa Gábor cipőjavító.

Pósa Gábor cipőt javít (Fotó: Patyi Szilárd)

Pósa Gábor cipőt javít (Fotó: Patyi Szilárd)

A műhelybe jó állapotban lévő és már nagyon elhasznált cipőket is hoznak az ügyfelek. Vannak, akik a vadonatúj bőrcipőjüket hozzák el, hogy csúszásgátlót rakjanak rá, de a leggyakoribb igény a foltok eltávolítása és az elkopott cipők javítása. A cipők mellett táskákat is javítanak, a nadrágszíjakon csatokat cserélnek és lyukasztanak, emellett elvállalnak minden olyan javítanivalót, amit a varrógép alá tudnak helyezni.

Voltak azonban olyan kérések, amik az itt dolgozókat is meglepték.

– Ejtőernyőt is hoztak már javítani, de varrtunk búvárruhát is. Hoztak felmosórongyot is, hogy tűzzük össze a szálait – mesélte Pósa Gábor.

– Kutyapórázt és kutyának való kiscipőt is hoztak már a műhelyünkbe. Nagyobból kisebbet csináltunk. Nem varrunk újat, de kutyacipők javítását vagy átszabását elvállaljuk – tette hozzá Óvári Margit cipőfelsőrész-készítő, aki negyven éve dolgozik a szakmájában.

A megjavított cipők várják gazdáikat (Fotó: Patyi Szilárd)

A megjavított cipők várják gazdáikat (Fotó: Patyi Szilárd)

A műhelyben gyorsan dolgoznak. A rutinmunkákat, mint amilyen a folteltávolítás, másnapra elkészítik, de ha az ügyfélnek sürgős, még aznap el tudják végezni. Az összetettebb munkák, mint a csizma szűkítése vagy bővítése, két-három napot vesznek igénybe.

A cipőjavítók a cipők minőségétől függetlenül vállalják a javítást.

– Mi a 20 000 dináros és az 500 dináros cipőkhöz is ugyanúgy állunk hozzá. Csak azt nézzük, hogy javítható-e vagy sem – mondta Pósa Gábor.

Az is előfordul, hogy a javításra beadott cipőkért nem jönnek el, főleg feledékenységből. A cipészek egy hónapig kötelesek megőrizni az ott felejtett cipőket, amelyeket később sem dobálnak ki. Van olyan cipő, amely két éve várja a műhelyben, hogy eljöjjenek érte.

A cipőjavítóknak van munkájuk, sok javításra váró és már megjavított cipő sorakozik a műhelyben. Nem is a forgalommal van a legnagyobb baj, hanem az utánpótlással.

– Nagyon kevesen vagyunk, és nincs aki átvegye, folytassa a szakmát. Szabadkán, a 35 évemmel, én vagyok a legfiatalabb cipőjavító, nálam csak idősebbek vannak a városban – mondta Pósa Gábor, aki azt is elárulta, hogy ő maga is véletlenül került ebbe a szakmába. Eredeti végzettsége falfelület-dekoratőr.

Óvári Margit táskavarrás közben (Fotó: Patyi Szilárd)

Óvári Margit táskavarrás közben (Fotó: Patyi Szilárd)

– A fiatalok nem választják ezt a szakmát. Sokan kérdezték már tőlem, hogy átadtuk-e a fiataloknak a tudást. Ekkor megmutatom a kezem, ami általában könyékig ragasztós egy cipőkéreg-ragasztás után, és megkérdezem, hogy szerintük választja-e ezt valaki a mai fiatalok közül. Két évvel ezelőtt volt egy jelentkezőnk alsórész javítására, folteltávolításra, féltalpalásra, de már nem tudjuk, hogy hol van. Felsőrész javítására még senki nem jelentkezett, aki dolgozni szeretne – magyarázta Óvári Margit. Hozzátette, hogy fizikailag nem nehéz munka a cipőjavítás, csak némi türelmet és kreativitást igényel. Egyetlen nehézsége, hogy ülőmunka.

A cipőjavítókat arról is kérdeztük, hogy mit tehetünk cipőnk állapotának megőrzése érdekében.

– A cipőket hordani kell, nem szabad tárolni. Ha megveszünk egy cipőt, akkor azt ne rakjuk el, hogy majd jó lesz fél év múlva, hanem hordani kell és ápolni különböző cipőkrémekkel. Emellett azt tudom ajánlani, hogy jól válogassák meg, milyen cipőt vásárolnak. Ha a cipőnk átázik, akkor nem szabad mesterségesen szárítani, mert azzal kárt tehetünk a lábbeliben. Tehát nem szabad radiátor vagy kályha alá tenni. Voltak olyan eseteink, hogy a sütőbe és a szárítógépbe tették a vizes lábbelit, aztán hozták hozzánk az összecsavarodott sportcipőt, hogy javítsuk meg – mesélte Pósa Gábor.