2024. március 29., péntek

Büntetni a terhes nőkkel szembeni diszkriminációt

Az államnak határozottabban kellene támogatnia azokat a munkáltatókat, amelyek felelősségteljes szociális politikát folytatnak és serkentik a natalitást az országban, ugyanakkor a felügyelőknek  szigorúbban kellene büntetniük azokat a munkaadókat, akik diszkriminációt követnek el az édesanyákkal vagy várandós nőkkel szemben – jelentette ki Slavica Đukić Dejanović népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter.

Nyilatkozatában pozitívan értékelte, hogy az állam az újszülöttek számát növelni kívánó politikát prioritásként kezeli, és rámutatott annak a fontosságára is, hogy ebbe a stratégiába a helyi önkormányzatoknak is be kellene kapcsolódniuk.

Az állam a natalitás növelése céljából kampányt is indít, ennek jelmondatára felhívást tettek közzé, s mintegy ezer személy gondolkodott a megfelelő jelmondaton. Többen kifogásolták, hogy vannak köztük nem megfelelőek is, ezért egyelőre egyet sem választottak ki. Ennek kapcsán a miniszter elmondta, egy-egy mondat jelentése sokszor a megfelelő hangsúlytól is függ, ezért körültekintőek szeretnének lenni az eddigi bírálatok miatt.