2024. április 24., szerda

A komolytalan javaslatot széttépik

Aleksandar Vučić elfogadhatatlannak tartja a Koszovó területi felosztásával kapcsolatos elképzeléseket

Április végén ismerteti a közvéleménnyel a Koszovó státusával kapcsolatos megoldási javaslatát, erősítette meg hétfőn este korábbi bejelentését Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Komolytalannak nevezte az elmúlt napok felvetéseit, amelyek között újfent megjelent Koszovó területi felosztása a szerbek és az albánok között.

Azóta, hogy tavaly ősszel megkezdődött az úgynevezett belső koszovói párbeszéd, több javaslat is az asztalára került, de ezek közül többet is széttépett, mivel elfogadhatatlannak találta őket, jegyezte meg az államfő, aki szerint e javaslatok mögött hátsó szándék bújik meg.

– Arra próbálnak rákényszeríteni, hogy ha nem is formálisan, de valamilyen módon ismerjük el, feledkezzünk meg Koszovóról, ők meg majd adnak valamit cserébe. Mindenki ezzel próbálkozik, a nyugati világ minden olyan országa, amely elismerte Koszovót. Mi e viszonyulás ellenére sem lehetünk komolytalanok, fenntartható tervekre van szükség. Persze nem kívánok olyasmiben részt venni, ami ismét háborút szíthat közöttünk, ugyanakkor a javaslatom biztosan nem abból fog állni, hogy mindent átadunk az albánoknak – fogalmazott Vučić.

Az államfő szavai szerint ebben a történetben semmi sem a szeretetről, az igazságosságról vagy az elvekről szól. Napjainkban valamelyest jobban tisztelik Szerbiát, mint korábban, hiszen gazdaságilag megerősödött, viszont továbbra sem szeretik Szerbiát – fejtette ki Vučić.

Aleksandar Vučić tavaly júniusi felvetését követően október végén alakult meg a belső koszovói párbeszéd levezénylésével megbízott munkacsoport. Ennek a szerb kormány minisztériumai, a Köztársasági Törvényhozói Titkárság, a szerb kormány főtitkársága, a miniszterelnök kabinetje és a civil szektorral való együttműködéssel megbízott iroda a tagjai. A munkacsoport elnöke Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője. A testület szervezésében azóta több kerekasztal-beszélgetést tartottak országszerte, jogászok, akadémikusok, művészek, értelmiségiek, közgazdászok és sportolók részvételével.