2024. március 29., péntek

Új ablakok

Nyilas Mihály: Szeretnénk, hogy a gyerekeink korszerűbb, megbízhatóbb, energiatakarékos épületekbe járjanak iskolába
Nyilas Mihály

Nyilas Mihály

Tegnap a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolába látogatott Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, aki megtekintette a tartományi eszközökből elvégzett felújításokat, köztük 105 emeleti ablak cseréjét.
– A múlt év folyamán többször is pályáztunk a tartományi oktatási titkársághoz, és a pályázatokon elnyert pénzösszegből felújításra került az iskola honlapja, valamint beszereztük a sportpoligonhoz, és az 56 éves épületünk tetőjének felújításához szükséges tervdokumentációt. Idén januárban befejeződött a nyílászárók cseréjének első szakasza, ami az eddigi legnagyobb befektetés, amely a Majsai Úti Általános Iskolát illeti. A mintegy 3,3 millió dinárból le tudtuk cserélni az iskola főépületének emeletén lévő nyílászárókat, összesen 105 PVC ablakot – mondta Bognár Beáta, az iskola igazgatónője.

A munkálatokat most befejeztük, de sok tervünk van még. Szeretnénk a jövőben folytatni a nyílászárók cseréjét, szükség lenne a kazán cseréjére, az iskola homlokzatának és padlásterének szigetelésére, valamint a tető felújítására, a sportpoligon felújítására, és a tornaterem parkettájának cseréjére is. A cél az, hogy biztonságosabb és jobb munkafeltételeket biztosíthassunk az iskolában a tanulóink és dolgozóink számára – szögezte le a Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője, mint megtudtuk tőle, a 670 tanulóval, és három épülettel rendelkező iskola most több területen végezhetett felújításokat, mivel a Szekeres László Alapítványhoz, valamint a Magyar Nemzeti Tanácshoz benyújtott pályázatok is sikeresek voltak.
Az ünnepélyes átadón jelen volt Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, aki beszélt a további pályázati lehetőségekről.
– Titkárságunk összesen nyolc pályázatot írt ki február elején, és ezek közül a pályázatok közül hét esetében márciusig várjuk a jelentkezéseket. Az a pályázat zárult le, amely a középiskoláknak szólt, és amelyen az oktatási vásáron való jelenlétre, illetve az odautazás költségeinek biztosítására lehetett pályázni. Az oktatási vásárt Újvidéken szervezik meg, itt mutatkoznak be az Újvidéki Egyetem Karai, illetve a felsőoktatási intézmények a középiskoláknak. Úgy gondoltuk, hogy azoknak a középiskolásoknak is lehetővé kell tenni a jelenlétet, akik nem Újvidéken járnak középiskolába, és nekik az útiköltséget biztosítjuk – mondta el Nyilas Mihály, aki folytatta a további hét, nyitva lévő pályázat részleteivel.

A hét még nyitva lévő pályázat közül a legfontosabb a különböző munkálatok elvégezését lehetővé tévő pályázat, amelyre az általános- és középiskolák, valamint a diákotthonok és óvodák jelentkezhetnek. Ennek az összege több, mint 150 millió dinár. Ezzel a pályázattal folytatjuk azt, amit két évvel ezelőtt elkezdtünk, és amely akciónk keretén belül szeretnénk folyamatosan támogatni azokat a felújítási munkálatokat a tartomány területén, amelyre az oktatási intézményeinknek szüksége van. Emellett nyitott a pályázatunk a középiskolások utaztatásának költségeire, amelyre az önkormányzatok jelentkezhetnek, nyitott a különböző oktatási, kisebbségi projektumok pénzelésére vonatkozó pályázatunk, amire nem csak az oktatási intézmények, hanem az egyesületek is pályázhatnak, továbbá nyitott a toleranciapályázat, és ugyanígy nyitott a nyelvhasználatot megcélzó pályázatunk is, ahova szintén az önkormányzatok jelentkezhetnek. Ezek a pályázatok mind évről évre megíródnak titkárságunk részéről, és örülünk annak, hogy az idei évben ennek kiírása megtörténhetett még az év elején. Ez különösen a felújítási munkálatoknál fontos, hiszen időben lefolytathatjuk azokat a folyamatokat, amelyek a megvalósításra vonatkoznak, és akár az év elején, de legkésőbb a nyári vakáció folyamán ezek a munkálatok megvalósulhatnak. Tavaly csak az év második felére sikerült ezt megoldanunk, mivel a költségvetést akkor sikerült módosítani, idén ez már az év elején megtörtént, de ez nem jelenti azt, hogy ezek az összegek nem emelkedhetnek a költségvetés módosításával. Nemcsak a tartomány segíti az iskolákat, és gondol arra, hogy az oktatási intézmények épületei felújuljanak, hanem köztársasági források is jelentős mértékben rendelkezésre állnak, és akár Szabadkán, akár egész Vajdaság területén számos olyan épület van, amelynek a felújításai folyamatban vannak, vagy már befejeződtek, mint itt a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában. Ebben az iskolában is folytatni fogjuk a munkát, hiszen a szükségletek adottak. Szeretnénk, hogy a gyerekeink évről évre korszerűbb, megbízhatóbb, energiatakarékos épületekbe járjanak iskolába, és tanuljanak, hiszen ez ki fog hatni az oktatás minőségére is – nyilatkozta Nyilas Mihály.