2024. április 19., péntek

A legjobb tanárokkal

Šarčević: Az oktatási reformok szükségesek az oktatásban dolgozók mindennapi ösztönzéséhez

Ana Brnabić kormányfő és Dragan Šarčević oktatási miniszter tegnap 21 önkormányzat 22 általános iskolai és középiskolai tanárával tárgylat az őket érintő mindennapi gondokról. Mint arra Brnabić rámutatott, ő kezdeményezte ezt a találkozót, hiszen ily módon szerette volna még inkább nyomatékosítani, hogy az oktatás a legfontosabb eleme Szerbia hosszú távú, fenntartható fejlődésének, illetve az új értékrendszerek felállításának.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt időszakban az oktatási minisztérium teljesen át szeretné szervezni az oktatást, vagyis módosítani szeretné az oktatási rendszert, de fizetési kategóriák bevezetését is tervezi. A gyakorlati kérdések megvitatása során pedig számos téma felmerült.

Maja Todorović, az egyik belgrádi közgazdasági középiskola tanára felhívta a figyelmet, hogy olyan tanárok érkeztek erre a találkozóra, akik a saját iskolaigazgatóságaikon belül tanácsadóként is működnek.

– Ez egy teljesen új jelenség az oktatásban, egy évvel ezelőtt választottak ki minket egy versenypályázaton. A célja a tanácsadók kinevezésének, hogy a kiemelkedő munkát végző tanárokat bevonják az iskola irányításába is – emelte ki a tanárnő. Hozzátette, ezúttal tárgyaltak az iskolák felszereltségéről, kádermegoldásiról, miként tudnak iskolák részt venni különböző pályázatokon, de felmerültek azok a defektológiai problémák, amelyek kiküszöbölésre szorulnak a diákoknál, a leíró osztályzatokról, az inklúziós oktatásról, illetve minden olyan téma szóba került, amivel a tanárok nap mint nap szembesülnek a munkájuk során.

– A tanintézményeinkben vannak kiváló szakemberek, akik a munkájukkal tűnnek ki, tankönyveket írnak, különböző szintű versenyekre készítik fel a diákokat, kiváló eredménnyel, illetve nemzetközi kapcsolatokat tartanak fenn – emelte ki Šarčević, utalva arra, hogy ki kell emelni a legjobbak közül a legjobbakat is, és el kell ismerni a munkájukat.

– Hamarosan elkészül egy olyan törvény, amely a minőség kritériumait írja majd elő, hogy azok munkáját, akik eredményeikkel kitűnnek egy tanintézményben, többre becsülhessük – folytatta.

Šarčević elmondta, hogy egy oktatási reform a fejlett országokban is 7-8 évig tart, de Szerbia az elmúlt egy évben is jelentős előrelépést tett, és az eredmények az elkövetkező időszakban a tantervek reformja, a gimnáziumok reformja, a tanárok és igazgatók képzését követően lesznek igazán kézzelfoghatók.

– Ahhoz, hogy a tanárok a mindennapi munkájukban motivációt tudjanak találni, a külső körülmények is hozzájárulnak – hangsúlyozta az oktatási miniszter.