2024. április 26., péntek

A kétkezi alkotómunka megbecsülése

Tízéves a zentai Rozetta Kézművestársaság

Egy évtizeddel ezelőtt, megalakulásakor a kétkezi alkotómunka megbecsülését és ápolását, a népművészeti hagyományaink ápolását, a kreatív és esztétikus tárgyi kultúra fejlesztését tűzte ki elsődleges céljaként a zentai Rozetta Kézművestársaság.

A szervezet jelenleg is sikeresen tömöríti maga köré a kézimunkát szeretőket és a hagyományos mesterségekkel foglalkozókat, akik arra áldozzák szabadidejüket, hogy életben tartsák és továbbadják elődeink régi, több száz vagy ezeréves tudását, a közösségünkben pedig elhintsék ennek a szeretetét.

Az egyesület tagjai szombaton este összegezték a kézművestársaság eddigi tevékenységét, illetve fölvázolták a jövőbeni terveiket is.

Nagy Abonyi Ágnes, a szervezet vezetője sikeresnek értékelte az elmúlt tíz évet, s elmondta, hogy a tizenhárom alapító taghoz máig több mint százan csatlakoztak, így jelenleg több szakcsoportban folytatják a tevékenységüket. A hagyományok megőrzése a népi kézművescsoporthoz kötődik, akik túlnyomó részben hímzéssel, szövéssel, kosárfonással, horgolással, csuhézással, nemezeléssel, agyagozással foglalkoznak, de nagy népszerűségnek örvend a foltvarrócsoport is. A szervezet tagjai színvonalas munkáikkal számos hazai és külföldi rendezvényen öregbítették az egyesület és Zenta hírnevét. A kézművestársaság emellett sikeres együttműködést alakított ki a hasonló tevékenységű civil szervezetekkel – ismertette Nagy Abonyi Ágnes. Elmondta, hogy továbbra is fontosnak tartják a MIRK-en, a kecskeméti foltvarró-találkozón, a Gyermekfesztiválon, a Durindón és a Gyöngyösbokrétán, az Interetno Fesztiválon való részvételt, a zentai rendezvények közül pedig a Tiszavirág Fesztivált, a Mosolytenger gyermekfesztivált, a Hagyományaink Ünnepét, a városnapi rendezvénysorozatot és a Karácsonyi Kavalkádot említette meg. Az egyesület évente több rendezvénynek is a házigazdája. Ezek közé tartoznak havonta a vásárban kialakított Kézművesutca, a húsvéti és a Mikulás-napi vásár, a nyári és téli szünidei táborok, valamint hetente gyermek- és felnőttfoglalkozásokat is szerveznek a műhelyükben.

Az idei fő témájuk a társaság nevében is szereplő rozetta motívuma lesz, amelynek kapcsán pályázatot, kiállítást és foglalkozásokat is rendeznek.