2024. április 19., péntek

Foglalkoztatási támogatások Temerinben

A temerini községi tanács – valamivel korábban, mint tavaly – az idén is két pályázatot tett közzé támogatások kiosztására magánvállalkozók számára, munkanélküliek foglalkoztatására és munkanélküliek önfoglalkoztatására – vállalkozás nyitására. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal kötött szerződés értelmében a nyilvános felhívás a 2018. évi helyi foglalkoztatási akcióterv teljesítésére vonatkozik.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Az első pályázati felhívás lényege azoknak a magán munkáltatóknak a támogatása, akik munkanélkülieket foglalkoztatnak. Azok jelentkezését várják, akik a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat temerini irodájának nyilvántartásából egy vagy több munkanélkülit alkalmaznának. Minden új, eddig munkanélküli foglalkoztatásáért a községi költségvetésből egyszeri támogatásként 130 ezer dinárt folyósítanak a munkaadónak. A támogatásban részesülő munkáltató köteles egy évig foglalkoztatni munkavállalóját.

Nem igényelhetik a támogatást állami szervezetek, közvállalatok és a költségvetési eszközök használói, szövetkezetek, egyesületek, továbbá azok, akik szűkebb családjuk tagját vennék fel, valamint fuvarosok, szerencsejáték-irodák és még néhány más kategória. Támogatás kérhető több munkanélküli foglalkoztatásához is. Támogatás igénylése a rendelkezésre álló összeg kiosztásáig lehetséges.

Önfoglalkoztatási támogatásban azok a munkanélküliek részesülhetnek, akik szerepelnek a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat temerini kirendeltségének nyilvántartásában, és elvégezték az önálló tevékenység végzésére felkészítő tanfolyamot. Az egyszeri támogatás összege 160 ezer dinár.

A támogatásban részesülők kötelesek bejegyzett tevékenységet folytatni és legkevesebb egy évig fizetni a közterheket a tevékenység megkezdésétől számítva. Nem igényelhetnek támogatást azok a munkanélküliek, akik a bányászatban, áram- és gázellátásban, bérkocsiszolgálatban, pénzváltásban, szerencsejátékban és fogadásban, erdészetben és a nem említett szolgáltatási tevékenységekben kívánnak vállalkozást nyitni, továbbá akik az elmúlt három évben már részesültek önfoglalkoztatási támogatásban, illetve nem teljesítették a korábbi önfoglalkoztatási támogatásból eredő kötelezettségüket.

Mindkét pályázat teljes szövegét az önkormányzat és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat honlapján, valamint a községháza hirdetőtábláján tették közzé.