2024. április 25., csütörtök

Újra itt a tél! – Vagy el sem ment?

Az elmúlt héten lapunk hasábjain azzal riogattuk olvasóinkat, hogy időnként bármennyire is úgy tűnik, bizony nem ette meg a kutya a telet. A múlt heti havazást követően többen azt gondolhattuk, hogy vége, a tél bizony megadta magát, és a pénteki-szombati időjárás alapján úgy tűnt, itt a tavasz, és lassan félre lehet tenni a téli felszerelést. Nem így lett.

A városban több helyen a téli szolgálat gépeivel találkozhattunk (Fotó: Benedek Miklós)

A városban több helyen a téli szolgálat gépeivel találkozhattunk (Fotó: Benedek Miklós)

Hétfőn este elkezdett esni az eső, majd az éjszaka folyamán a csapadék előbb havas esővé, majd havazássá alakult át, így reggel, amikor kinéztünk az ablakon, azt tapasztalhattuk, hogy a táj ismét fehérbe öltözött. A palicsi meteorológiai állomástól kapott információk alapján elmondhatjuk, hogy az eső 19 óra körül kezdett el esni, míg az első hóra utaló jeleket, a havas eső megjelenését 23.30-kor jegyezték fel. A hó az adatok alapján 3 órakor kezdett hullani, és a keddi nap folyamán kitartóan hullott. A meteorológiai állomás munkatársai elmondták azt is, hogy a délelőtt folyamán Szabadka környékén két centiméter hó hullott, ami azonban a fagypont feletti hőmérséklet hatására folyamatosan olvadt, és csak bizonyos helyeken alakult ki vastagabb hótakaró, akár 4-5 centiméteres is. A hőmérséklet egyébként meglepő módon a nap folyamán alig változott, mindvégig 0 és 1 ºC között alakult. Ami a csapadék mennyiségét illeti, a kedd kora délutáni órákig, amikor a meteorológiai állomás munkatársai elvégezték a megszokott mérést, összesen 13 milliméter hullott ilyen vagy olyan formában.

A városban több helyen a téli szolgálat gépeivel találkozhattunk, amelyek kitartóan takarították az utakat és a járdákat. A subotica.com internetes hírportálnak nyilatkozva Elizabeta Tumbas, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat koordinátora elmondta, hogy folyamatosan tisztítják az utakat, melyek közül elsőbbséget élveznek a gyalogátkelőhelyek, illetve az útkereszteződések, annak érdekében, hogy a közlekedés biztonságosan folyjon. A közvállalat munkatársai már kilenc óra előtt az utakon voltak, sót és kőzúzalékot szórtak, illetve a gépekkel, valamint kézi munkaerővel is több helyen azon dolgoztak, hogy megtisztítsák az utakat és a járdákat a hótól, valamint az olvadás során keletkező latyaktól. Itt jegyezzük meg, hogy a hírportál beszámolója alapján a téli szolgálat gépei a városból kivezető utakat is takarították, Békova, Csantavér, Györgyén, Misityevó, Mérges, Nagyfény, Hajdújárás és Ludas irányába.

Habár a havat folyamatosan takarították az utakról, a járművezetők részéről kívánatos volt a fokozott figyelem, csakúgy, mint az év többi napján.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése alapján a csapadékos időjárás tovább folytatódik, a hétvégén pedig igazi téli időjárás várható országszerte.