2024. április 25., csütörtök

Csaknem 350 ezer külhoni szavazót regisztrált eddig az NVI

Péterrévén tartott kihelyezett konzuli fogadónapot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai kedden tizenkilencedik alkalommal jártak Péterrévén, ahol ezúttal is csaknem százan adták át állampolgársági kérelmüket.

Tegnap kilencvenen adták át a honosítási kérelmüket Péterrévén (Fotó: Fehér Rózsa)

Tegnap kilencvenen adták át a honosítási kérelmüket Péterrévén (Fotó: Fehér Rózsa)

A faluban eddig nagyjából 1700-an éltek ezzel a lehetőséggel, s az érdeklődés továbbra sem lankad. Kinka Erzsébet, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke szerint legközelebb valószínűleg júniusban lesz kihelyezett konzuli fogadónap Péterrévén.
Dr. Czikajló Gergely szabadkai konzul a magyar országgyűlési választásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy aki április 8-án szavazni szeretne, annak március 24-éig kell regisztrálnia magát a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ez történhet elektronikusan, az NVI honlapján, intézhető papíralapú regisztrációval személyesen a főkonzulátuson vagy a regisztrációs űrlap postai feladásával a főkonzulátus címére.
– Azok, aki postán kérték a szavazólapokat, a megjelölt címre várhatják a küldeményt, azok pedig, akik személyesen szeretnék átvenni a szavazólapot, ezt a főkonzulátuson tehetik meg március 26-a és április 6-a között. Ez az időszak áll a választópolgárok rendelkezésére ahhoz is, hogy a levélszavazatokat leadják, de szavazni személyesen is lehet a főkonzulátuson április 8-án, a választás napján, 6 órától 19 óráig. Annak, aki személyesen ezt nem tudja megtenni, arra is van lehetősége, hogy a Nemzeti Választási Iroda címére postán adja fel a szavazatát, de az így megküldött szavazatnak legkésőbb április 7-én éjfélig meg kell érkeznie – tudtuk meg dr. Czikajló Gergely konzultól.
Az NVI tegnapi adatai szerint egyébként már a 347 ezret is meghaladta azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek a magyar országgyűlési választásra.
Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa legközelebb a választások után, április 10-én tart konzuli fogadónapot, amikor munkatársai Zentán fogadják a kérelmezőket.