2024. április 25., csütörtök
ZENTA, SZABADKA, ÚJVIDÉK

Az ifjúsági- és meseirodalmat népszerűsítik

Vajdaságba látogat a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület

Tartományunkban három helyszínen, hat kifejezetten gyerekeknek és egyetemistáknak szánt program keretében mutatkozik be a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE). Február 22-én és 23-án, vagyis csütörtökön és pénteken Zentán általános iskolásokkal, Szabadkán gimnazistákkal, Újvidéken pedig egyetemistákkal találkoznak a MISZJE programsorozatának meghívottjai.

A magyar széppróza napja 2018 keretében megrendezésre kerülő rendezvénysorozaton csütörtökön, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban az elsős gimnazisták Kollár ÁrpádA Völgy, írta Tárkony című kötetével ismerkedhetnek meg, amelynek egyes részleteit a vajdasági város helyszínei ihlették. A beszélgetésen a szerző mellett részt vesz még Csepregi János író, költő és Jeney Zoltán író, a Petőfi Irodalmi Múzeum Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Irodájának vezetője.

Ugyanezen a napon Neszlár Sándorral, az író Egy ács nevelt fiának lenni című, készülőfélben lévő prózakötetéről Mészáros Márton irodalomtörténész, egyetemi tanár is beszélgetést tart. A könyvbemutatókat délelőtt 11 órától, egymással párhuzamosan rendezik meg. Ugyanezen a napon este hat órától a Forum kiadó székházában a kortárs magyar gyerek- és ifjúsági irodalom aktuális kérdéseiről szerveznek egyetemistákkal beszélgetést. Az est vendégei Csepregi János, Jeney Zoltán, Kollár Árpád, Mészáros Márton, Rajsli Emese, Sági Varga Kinga és Tsík Sándor lesznek. A rendezvény szakmai partnere a Forum Könyvkiadó és a Híd Kör.

A rendezvénysorozat másnap, február 23-án, pénteken Zentán, a Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola kihelyezett tagozatán folytatódik délután fél egytől, ahol is az iskola ötödikes tanulóival Jeney Zoltán és Csepregi János beszélget majd a kortárs magyar meseirodalomról, de a gyerekek Jeney Rév Fülöp című mesekönyvével és Csepregi macskameséivel is megismerkedhetnek. A hetedikesek megtekinthetik a Mi lenne ha? című gondolatébresztő történet papírszínházas előadását, majd pedig a gyermekek a történetmondás különféle formáiról beszélgethetnek el Mészáros Márton irodalomtörténésszel, egyetemi tanárral és Tsík Sándorral, a Csimota Könyvkiadó szerkesztőjével. A nyolcadikosok ez alatt az idő alatt a délvidéki kötődésű magyar meseirodalomról szóló beszélgetésen vehetnek részt, amelynek vendégei Beszédes István költő, szerkesztő, a zEtna vezetője, Döme Szabolcs író, Kollár Árpád meseíró, költő lesznek.

A zentai rendezvények szakmai partnere a zEtna Kiadó, a rendezvénysorozatot pedig a magyar széppróza napja 2018, a Magyar Írószövetség és az EMMI részesítette támogatásban.

A MISZJE egyébként mindenekelőtt egy olyan jogvédő és jogkezelő szervezet, amelynek elsődleges feladata az, hogy a törvényben meghatározott módon a magyarországi közkönyvtárak kölcsönzési adatai alapján a kölcsönzések után járó jogdíjakat fizessen a szerzőknek, szerkesztőknek és fordítóknak, munkájuknak mégis sok éve része, hogy hozzájáruljanak az irodalom népszerűsítéséhez, az ismeretterjesztéshez, az olvasóvá neveléshez, illetve szükség esetén tagjaik szociális támogatásához, de emellett szerzői jogi fórumokat és konferenciákat is szerveznek, s ügyfeleik számára jogi konzultációs lehetőségeket is biztosítanak. Számos könyvkiadással, gyerekirodalommal vagy épp fordítással foglalkozó szakmai beszélgetés mellett azt is fontosnak tartják, hogy közelebb hozzák az olvasókat, a műveket és a szerzőket, s ezért olyan iskolákba, könyvtárakba igyekeznek eljuttatni a kortárs irodalom és tudományos élet meghatározó szereplőit, melyek látogatói máskülönben nem feltétlenül találkozhatnának azokkal. Ilyen sorozatuk volt például az elmúlt években a Könyvtárba a legjobbakkal! elnevezésű akciójuk, amellyel a kortárs irodalom fontosságára hívták fel a figyelmet, tartományunkba pedig az ősz folyamán Dániel Andrással (Kufli-sorozat, Kicsi bácsi és Kicsi néni (meg az Imikém-könyvek)) szándékoznak ismét ellátogatni.