2024. április 26., péntek

A tálibok megtámadtak Afganisztánban több ellenőrzőpontot, többen meghaltak

Megtámadtak két rendőrségi ellenőrzőpontot a tálibok Afganisztán Faráh nyugati tartományának Bala Buluk körzetében, a helyi idő szerint kedden végrehajtott fegyveres akciókban legalább 16 rendőrtiszt életét vesztette - közölte a tartományi tanács egyik tagja a dpa német hírügynökséggel.

Az 1TV helyi televízió beszámolója szerint a biztonsági erők tagjai végül visszaverték a támadást, és legkevesebb 15 tálib harcossal végeztek.

Egy másik támadásban legalább öt ember meghalt és négy rendőrtiszt eltűnt az azonos nevű tartományi székhely egyik biztonsági ellenőrzőpontjánál - mondta Farídulláh Bahtavár, a faráhi tartományi tanács tagja a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Mohammed Nászer Mehri tartományi szóvivő megerősítette a támadások hírét, ugyanakkor a Bahtavár által közölt adatokkal szemben nyolc halott és két sebesült rendőrtisztről számolt be.

Helyi idő szerint szintén kedden két fegyveres tüzet nyitott a rendőrségre Kapisza keleti tartományban. A támadásban egy rendőr életét vesztette. A rendőrök végül mindkét fegyveressel végeztek, az incidenssel kapcsolatosan pedig öt embert őrizetbe vettek Mahmude-Ráki tartományi székhelyen - közölte Kaisz Káderi tartományi szóvivő.

A tálibok hétfőn a Faráhhal határos Hilmend déli tartományban támadtak meg egy ellenőrzőpontot, a támadásban öt rendőr meghalt, hat megsebesült - közölte a német hírügynökséggel Rázia Balocs, a hilmendi tartományi tanács egyik tagja.

A biztonsági ellenőrzőpontok elleni hétfői és keddi támadásokat is a kabuli kormány és az afgán biztonsági erők ellen fegyveres felkelést folytató tálibok vállalták magukra. Kári Juszuf Ahmadi, a tálibok egyik szóvivője Twitter-üzenetében közölte, hogy 10 rendőrtisztet foglyul ejtettek és többtucatnyival végeztek.