2024. április 25., csütörtök

Magyar javaslatcsomag az európai határvédelemre

Az Európai Uniónak (EU) van egy új migrációs javaslata, amely így nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés van – jelentette ki tegnap Orbán Viktor miniszterelnök Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval és átadta neki az uniós határvédelem megerősítést célzó magyar javaslatcsomagot tartalmazó dokumentumot.

Orbán Viktor és Bojko Boriszov (Fotó: MTI)

Orbán Viktor és Bojko Boriszov (Fotó: MTI)

Orbán Viktor kijelentette, egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új uniós javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, korábban ezret említettek.

Jól látható, hogy egy felső határ nélküli kvótáról van szó – emelte ki a magyar kormányfő.

A kötelező kvótáról szóló vita ösztönzi a migrációt – hangsúlyozta, hozzátéve: a folyamat veszélyes a közbiztonságunkra, a jólétünkre és az európai keresztény kultúrára is.

A miniszterelnök jelezte: saját javaslatot készítettek, amelynek az a lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába. Nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a külső határok védelmét – jelentette ki Orbán Viktor, átadva a dokumentumot Bojko Boriszovnak.

Azt mondta, a magyar alkotmány világossá teszi: abban a kérdésben, hogy kik tartózkodhatnak és élhetnek Magyarországon, csak a magyar nép által megválasztott és felhatalmazott személyek, szervezetek dönthetnek. Úgy fogalmazott: él a gyanúperrel, hogy Magyarországtól nyugatra sokan azt gondolják, a migráció végső soron jó és elkerülhetetlen. Magyarország szerint azonban veszélyes, ezért döntöttek úgy, hogy elkészítik a saját javaslatukat. A csomagban módosító indítványok találhatóak.

Bulgária elismerést érdemel, mert megvédte a külső határait, amivel Magyarországot is. A kormányfő szerint a határokat csak határozott, erős kezű vezetőkkel lehet megvédeni, akiknek világos, demokratikus felhatalmazásuk van, és akik nem félnek meghozni a szükséges döntéseket. Amikor kell, kerítést építenek, ahogyan Bojko Boriszov is tette.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, európai szolidaritásra nem a migránsok szétosztásánál, hanem a határok védelménél van szükség. A magyar javaslat minden schengeni tagállamtól azt követeli meg, hogy teljesítse a határvédelmi kötelezettségeit. Ha erre nem képes vagy nem hajlandó, bátran le kell vonni ennek konzekvenciáját. Ilyenkor „helyezzük egy országgal beljebb” a schengeni határvédelmet, oda, ahol van szándék és képesség a migránsok feltartóztatására.

Magyarország álláspontja továbbra is változatlan. Látjuk, hogy a világ sok részén nehéz a helyzet, de szerintünk a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni – jegyezte meg.

Szigorú ellenőrzésre van szükség az Európai Unió (EU) külső határain – mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

Kiemelte, Bulgária szerint migránsválság van Európában, amit szigorú határellenőrizettel és a konfliktuszónákban menedékkérők regisztrálására szolgáló központok (hot spotok) felállításával lehet megoldani.

Ha pedig vége van a háborúknak a származási országokban, akkor a migránsoknak vissza kell térniük a hazájukba és újjá kell építeniük azt – tette hozzá a bolgár kormányfő.

Boriszov jelezte, hogy figyelmesen átnézik az Orbán Viktor által átadott, a migráció megoldására készült magyar javaslatokat tartalmazó dokumentumot.

Történelmi lehetőség a balkáni bővítésre

Történelmi feladat nyomja a bolgár uniós elnökség vállát: esély van arra, hogy egy döntő lépést tegyünk a Balkán EU-ba integrálására – jelentette ki Orbán Viktor tegnap Szófiában.

A kormányfő sajtónyilatkozatában nagyszerű döntésnek nevezte, hogy májusban Bulgáriában Balkán-konferenciát rendeznek. Ezen Orbán Viktor szerint ki kell mondani a végleges, döntő szót a bővítésről, elsősorban Montenegró és Szerbia esetében. Emellett dönteni kell néhány nagy projektumról is.

Nem elég ugyanis a Balkánt politikailag befogadni, „össze is kell építeni”. Ha nincsenek vasutak, gyorsvasutak, utak, autópályák, akkor hiába a politikai deklaráció, nem tud összenőni a Balkán az EU gazdasági testével. Márpedig mindannyiunknak erre van szüksége, ennek nyertese lehet Bulgária, Magyarország, Szerbia, Montenegró és a többi balkáni ország is – tette hozzá a kormányfő.

Hozzátette: örömmel látja, hogy Bulgária vállalja a történelmi felelősséget, és kezébe veszi a kérdést.