2024. április 19., péntek

Bulgária a schengeni övezeten belüli határellenőrzések megszüntetését sürgeti

Bulgária a schengeni övezeten belüli határellenőrzések megszüntetését sürgeti. Ez ugyanis ellentmond a személyek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása uniós alapszabadságának - mondta Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter a Die Welt című német lap keddi számában megjelent interjújában, amelyből előzetesen részleteket közöltek hírügynökségek.

A soros EU-elnök, Bulgária külügyi tárcavezetője, a Die Weltnek elmondta: Németország, Ausztria, Dánia, Svédország, illetve Norvégia, amely ugyan nem uniós tagállam, de tagja a schengeni övezetnek, 2018 májusáig fenntarthatja a menekültügyi válság és az abból eredő biztonsági problémák miatt elrendelt belső határellenőrzéseket. "Ugyanakkor sokat segítene, ha ezek az országok nem hosszabbítanák meg májustól a határaik ellenőrzését" - hangsúlyozta Zaharieva.
Mint mondta, a schengeni térségben a határoknak nyitottnak kell lenniük, hogy a gazdaság ne szenvedje meg.
A belső határellenőrzéseket a menekültügyi válság tetőfokán 2015-ben vezették be, s fenntartásukat azóta a feszült biztonsági helyzettel indokolják - tette hozzá a tárcavezető.
Zaharieva egyben követelte, hogy Bulgária és Románia is csatlakozhasson a schengeni övezethez. Úgy fogalmazott, elvárja, hogy az EU-tagországok 2018 végéig hozzájárulnak ehhez. "Teljesítünk minden feltételt. Sokat teszünk az uniós külső határok sikeres védelme érdekében" - szögezte le a miniszter.
Bulgária és Románia bár tagja az uniónak, azonban nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségnek.