2024. március 29., péntek

„Erős partnereket szereztünk”

Felvették a VMSZ-t a Kereszténydemokrata Internacionáléba

A Vajdasági Magyar Szövetség a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) tagszervezetévé vált. A párt sajtószolgálata közölte: a világ keresztény és humanista nézeteket valló jobbközép politikai pártjait és szervezeteit tömöríti az Internacionálé, melynek célja a kereszténydemokrata irányzatú szervezetek nemzetközi politikai tevékenységének összehangolása és együttműködésének elősegítése, a kereszténydemokrata elvek népszerűsítése.

Pásztor István nyilatkozik a sajtónak az újvidéki Master Központban (Ótos András felvétele)

Pásztor István nyilatkozik a sajtónak az újvidéki Master Központban (Ótos András felvétele)

A CDI székhelye Brüsszelben található. Testületi tagként a CDI főbb regionális szövetségei az EU-ban az Európai Kereszténydemokrata Unió, ezen belül az Európai Unió tagállamaiban az Európai Néppárt, Amerikában az Amerikai Kereszténydemokrata Szervezet.

A Kereszténydemokrata Internacionálé Végrehajtó Bizottsága egyhangú döntéssel hagyta jóvá a VMSZ felvételét. A magyar párt szerint ily módon lehetőség nyílt arra, hogy még eredményesebben juttassa érvényre a vajdasági magyarság érdekeit európai, sőt globális szinten. A VMSZ jelenleg a CDI egyedüli szerbiai partnere. A szervezet tagjai többek között a Fidesz, az RMDSZ, a németországi Kereszténydemokrata Unió és mások.

A párt felvételével kapcsolatos kérdésünkre Pásztor István, a VMSZ elnöke Újvidéken, a Master Központban megtartott, Magyarország és Szerbia határon átnyúló együttműködésével foglalkozó tanácskozáson elmondta, erős partnereket szerzett ezzel a jó hírrel magának a vajdasági magyar párt.

– Természetesnek tartom, hogy a tagjai legyünk ennek a szövetségnek, ugyanis alapértékeit figyelembe véve a Vajdasági Magyar Szövetség ide tartozik – fogalmazott a pártelnök.