2024. március 28., csütörtök

A szlogen nem megoldás

Kiválasztották a legjobb jelmondatokat, de nem használják majd a gyermekvállalást népszerűsítő kampányban

Megoszlik a kormány véleménye arról, hogy mivel és hogyan lehetne serkenteni a gyermekvállalást Szerbiában. Amíg a népesedési politikáért felelős tanács a művelődési minisztériummal karöltve különböző szlogenek kiválasztásán munkálkodik, amikkel a gyermekvállalást szeretné serkenteni, addig Zorana Mihajlović kormányalelnök, illetve a nemek egyenjogúságával foglalkozó koordinációs testület elnöke úgy véli, a jelmondatok sértik a nőket. Ana Brnabić kormányfő is kijelentette, hogy ő másképp állna ehhez a kérdéshez. Vladan Vukosavljević művelődési miniszter tegnap kijelentette, a szlogenek nem oldják meg a népesedési gondokat, de hozzájárulhatnak a gondok megoldásához.

Vukosavljević elmondta, hat jelmondatot választottak ki a gyermekvállalást serkentő kampány során a népesedési politikával foglalkozó tanács javaslatára, a művelődési minisztérium által meghirdetett pályázatra beérkezett szlogenek közül. Ezeket a szlogeneket bár szerették volna a kampányban felhasználni, mégsem fognak feltűnni. A miniszter kiemelte, a problémát közel sem tekintik megoldottnak. Hozzátette, senki nem gondolja, hogy egy jelmondat, akármennyire is találó vagy szellemes, bárkit is befolyásolhatna a gyermekvállalással kapcsolatos döntésében.

– Ez csupán egy apró segédeszköz. A szlogen meggy a tortán – mondta a miniszter, és hozzátette, várhatóan javasolni fogják Dragan Hamović költőnek a Szerbia tele élettel jelmondatát, amely véleménye szerint senkit nem hagyna közömbösen.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a szlogen mellett vannak sokkal fontosabb kérdések, amelyek arra ösztönöznék a fiatal párokat, hogy gyereket vállaljanak. Elmondta, hogy a populációs politikával foglalkozó tanács és a kormány számos olyan intézkedéseket javasolt, amelyek ösztönzően és bátorítóan hathatnak.

– Minden egyén önállóan dönt a családalapításról, de az állam az, ami rámutat a tágabb társadalmi körülményekre, történelmi folyamatokra, amelyek ilyen vagy olyan következményekkel járhatnak, ha egy jelenség folytatódik – hangsúlyozta Vukosavljević.

A hat kiválasztott jelmondatot: a Szerelem és baba – amire szükségünk van (Ljubav i beba – prvo što nam treba), Szüljél, ne halogasd! (Rađaj, ne odgađaj!), Anya, nem akarok egyedül lenni, apa, kistestvért szeretnék (Mama neću sama, tata hoću brata), Elég volt a szavakból, sírás kell (Dosta reči nek zakmeči), Csodák nem történnek, a csodák születnek (Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju), Gyerekek szülessenek, hogy szép dolgok történjenek (Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju) ugyan pénzjutalomra javasolják, ám bizottsági döntés szerint nem használják majd a kampány során.