2024. április 16., kedd

Mihajlović és Toledo: Szerbia jó befektetési hely

Szerbia jó úton halad az új befektetők országba vonzása terén – mondta F. A. Toledo, a szerbiai befektetési lehetőségekről útmutatót készítő Brüsszeli Kutatócsoport igazgatója. Hangsúlyozta, hogy Szerbia számos lehetőséggel bír, ezért minden feltétel adva van a további fejlődéshez. Az ország hozzájárulhat az egész régió befektetési közhangulatának a javításához – mondta Toledo a tegnapi megbeszélésen, amelyet Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszterrel folytatott.

Toledo dicsérte Szerbiát mind a közlekedésben, mind a Világbank üzleti listáján elért eredményeiért. Hangsúlyozta, hogy az ország jó irányban halad az új beruházási politika megvalósításában.

Zorana Mihajlović rámutatott arra, hogy Szerbia politikailag és gazdaságilag egyaránt stabil ország, amely az új befektetések idevonzásának egyik legfontosabb előfeltétele. A tegnapi találkozó témái között az ország közúti és vasúti közlekedése, a regionális integráció és a külföldi beruházók vonzása szerepeltek.

– A Kelet és a Nyugat közötti legrövidebb útvonalon fekvő országként számos prioritást állítottunk fel a közlekedés fejlesztése terén. A legfőbb lépések között szerepel a 10-es és a 11-es közúti folyosóknak a befejezése és a 10-es vasúti folyosónak a korszerűsítése, valamint a Belgrád–Budapest, a Niš–Dimitrovgrad vasútvonalaknak és a Niš–Merdare–Priština autóútnak a kiépítése, valamint a légi és a folyami közlekedésnek a fejlesztése – mondta Mihajlović.

A miniszter asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia egyik stratégiai célja az Európai Unióhoz való csatlakozás, vagyis hogy minden egyes reformnak és jogszabálynak a meghozatala az európai normák szerint történjen. Kiemelte, hogy a legfőbb cél a szomszédokkal való jó infrastrukturális kapcsolatok kiépítése, ami a nemzetgazdasági fejlődés és a regionális együttműködés előfeltétele. Hozzátette, hogy nem csupán Szerbiában, hanem a többi nyugat-balkáni államban egyaránt a megfelelő befektetési lehetőségek kialakításának elősegítőjeként fontos szerepet tölthet be az ország.

A Brüsszeli Kutatócsoport az országok gazdasági helyzetéről szóló, a fejlődési, külpolitikai és globális lehetőségek elemzéseit és adatait teszi közzé. A Szerbiáról szóló befektetési jelentést és útmutatót az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozót megelőzően májusban mutatják be Szófiában.