2024. március 29., péntek

CINS: Nyitva az út a közbeszerzési csalások előtt

2013. április 1-je és 2017. december 1-je között a szerbiai alapfokú és felső ügyészségek 175 büntető eljárást indítottak közbeszerzési visszaélés miatt – derült ki a Szerbiai Oknyomozó Újságíró Központ (CINS) legújabb kutatásából.

A központ adatai szerint 86 feljelentést elvetettek, 70 eljárás folyamatban van, a többi esetben vádat emeltek, vagy megállapodás született a beismerő vallomásról. A bíróságokon a vizsgált időszakban hat ítéletet hirdettek: öt elmarasztalót és egy felmentőt. Többnyire feltételes büntetésekről van szó.

A CINS által elemzett, törvénytelen közbeszerzési eljárások miatti bűnvádi feljelentések egyharmadát a rendőrség tette meg, a többit az ajánlattevők, a polgárok vagy a megrendelők. Volt rá példa, hogy a megrendelők vagy a közbeszerzési pályázaton nyertes ajánlattevők ellen tettek feljelentést az elégedetlen cégek, melyek nem jártak sikerrel, nem kapták meg a munkát.

A közbeszerzésekről rendelkező törvény kötelezi mindazokat, akik beszerzési korrupcióról szóló információ birtokába jutnak, hogy erről tájékoztassák a Közbeszerzési Igazgatóságot, a Korrupcióellenes Ügynökséget és az illetékes ügyészséget. A CINS újságírói minden ügyészségtől adatokat kértek arra vonatkozóan, hogy kaptak-e értesítéseket az említett törvényes rendelkezéssel összhangban. Kiderült, hogy egyetlen felső ügyészség, de még a szervezett bűnözés feltárásával foglalkozó ügyészség sem kapott ilyen bejelentést. Az alapfokú ügyészségek többségét sem értesítették semmiféle közbeszerzési korrupciós ügyletről.

Az ilyen visszaélések miatt szabálysértési eljárás is indulhat, ám ez a mechanizmus a közbeszerzési törvény szerint szinte egyáltalán nem működik – állapította meg a CINS.

A szabálysértési eljárások 2013-ban a bíróságokról átkerültek a közbeszerzési eljárásokban jogvédelemmel foglalkozó köztársasági bizottság hatáskörébe, amely nem hoz ítéleteket, csupán eljárási döntéseket. Ehhez a bizottsághoz a törvény 2017. december 1-jén kezdődött alkalmazása óta összesen 196 kérelem érkezett szabálysértési eljárás indítására, továbbá 18 szabálysértési feljelentés és 9 olyan tárgy, amelyet a bíróságok engedtek át. A testület ebben az időszakban nem hozott egyetlen elmarasztaló vagy felmentő határozatot sem, csupán annyit tett, hogy ellenőrizte az eljárás formális feltételeit, kiegészítéseket kért, illetéktelennek nyilvánította magát vagy elvetette a kérelmeket.

Az az ajánlattevő, aki úgy véli, hogy károsultként került ki a közbeszerzési eljárásból, jogvédelmi kérelmet nyújthat be a köztársasági bizottságnak, ha pedig nem elégedett ennek határozatával, a Közigazgatási Bírósághoz fordulhat. Ha a Közigazgatási Bíróság elfogadja a keresetet és megsemmisíti a bizottsági döntést, a tárgy ismét a bizottsághoz kerül, amely az esetek túlnyomó többségében megismétli saját korábbi döntését. Ez gyakorlatilag értelmetlenné teszi az egész eljárást. A CINS kiemeli, hogy 2013 áprilisától 2015 végéig a Közigazgatási Bíróság 72 esetben fogadta el a keresetet, a bizottság viszont ebből 45 esetben ismételten elvetette a jogvédelmi követelést.