2024. március 29., péntek

Hatvan éve nyugdíjas

Pontosan 60 éve, azaz 1958-ban vonult nyugállományba az a férfi, aki Bosznia-Hercegovinában legrégebb óta élvezi a nyugdíjat.

„Prijedor régió területéről való az a nyugdíjfelhasználó, aki 1958-ban szerzett jogot családi nyugdíjára. Ilyen kritérium alapján a második személy a Bosznia-hercegovinai Föderáció lakosa, ő 1959-ben kapta meg a családi nyugdíjat” – közölték a boszniai Szerb Köztársaság Nyugdíj- és Rokkantsági Biztosítási Alapjában. Az intézmény adatai szerint a saját nyugdíjat élvezők közül egy Vajdaságban élő személy van az élen, aki 1967-ben lett nyugdíjjogosult.

Rade Rakulj, a boszniai Szerb Köztársaság Nyugdíjas-egyesületének elnöke emlékeztetett arra, hogy vannak korai nyugdíjaztatásra jogosult személyek.

„Korábban a belügyminiszter nyugdíjaztathatott bárkit, akire például megharagudott. A polgárháború után a katonák is korán, már 30–35 évesen megkaphatták a nyugdíjat – mondja Rakulj, s hozzáfűzi, hogy szerinte más országokban ez másként van, nincsenek politikai nyugdíjaztatások, kiváltságok és kedvezmények.

A boszniai Szerb Köztársaságban az új törvény szerint a legkevesebb 15 szolgálati évvel rendelkező nők az idén 64 év és 4 hónap betöltése után vonulhatnak nyugdíjba azzal, hogy ezt a korhatárt évente 8 hónappal növelik. Ez azt jelenti, hogy már jövőre kiegyenlítődnek a nőkre és a férfiakra vonatkozó feltételek, és mindenki 65 évesen vonulhat nyugdíjba.