2024. április 24., szerda

Orban – godišnja procena

Ovih osam godina je bilo uspešno

Ovih osam godina je bilo veoma uspešno, mnogo bolje nego što smo očekivali – rekao je mađarski premijer Viktor Orban, sumirajući godine od 2010. do danas, na jučerašnjem skupu u Budimpešti. Idemo ispred vremena koje smo isplanirali – rekao je ističući da su se za 10 godina obavezali na otvaranje jednog miliona radnih mesta a već imaju 736 000.

Još uvek nismo završili sa radom, ima dosta toga još – rekao je Orban, koji je poželeo da Mađarska nikad više nema gorih osam godina. Prema njegovim rečima, država radi bolje ali ne onako kako bi mogla da radi na osnovu svojih kapaciteta.

Nama je Mađarska na prvom mestu. Mnogo volimo Mađarsku i spremni smo da učinimo sve za nju – rekao je premijer, dodavši da – mi nismo samo civilna nego i nacionalna vlada.

Govoreći o opoziciji, rekao je da ne veruje uvek u ono što vidi a procenjuje da Mađarska zaslužuje više. -Nije ni čudo što se ne govori o promeni vlasti već o promeni opozicije, mi smo oni koji verujemo da je poslednja nada Evrope hrišćanstvo.

Takođe je istakao da je Mađarska u velikoj meri cenila „našu reputaciju, našu svest, naš uticaj koji je veći od same zemlje ili od ekonomske sile“. Prema njegovim rečima, u Mađarskoj je zaustavljen prazan hod, liberalno ulepšavanje i korektan govor u prazno. U Budimpešti je moderan jasan govor, ovde govorimo ono što mislimo i radimo ono što govorimo – izjavio je Viktor Orban.

Izgradnjom ograde, legalnom i fizičkom zaštitom granice i uzornim ponašanjem policije, Mađarska je uspešno branila svoje južne granice, „čvrsto stojimo na nogama, preteći Zapadu“, rekao je Viktor Orban u svom tradicionalnom godišnjem govoru.

Prema rečima šefa vlade, pretnju nam „tovare na glavu“ političari iz Brisela, Berlina i Pariza, koji žele da Mađarska preuzme njihovu politiku, „politiku koja ih je učinila migrantskim zemljama i otvorila put za opadanje hrišćanstva i širenje islama“.

Sada je to „moderna pesma“, nastavio je, moramo biti slični njima jer je to solidarnost. Stoga jasno naglašavamo da je Mađarska solidarna sa onim zapadnoevropskim narodima koji žele da spasu svoju zemlju i svoju hrišćansku kulturu – rekao je Viktor Orban.

Nećemo ćutke gledati one koji izvršavaju Sorošov plan, a ako treba krenućemo jačim legalnim oružjem – rekao je. Premijer se pozvao na zakon o zaustavljanju Soroša, kao prvom koraku, navodeći da su migracije i migranti povezani sa licencom za nacionalnu sigurnost, deo strane pomoći za nevladine organizacije za migrante, jedan deo je preusmeren za zaštitu granice, pružaju potpuni finansijski uvid, a oni koji ne napuste svoje opasne planove jednostavnu bivaju zabranjeni, „ma koliko da su moćni ili bogati“.

Borićemo se i na međunarodnoj sceni – rekao je dodajući da će u ponedeljak Evropskom veću predati evropski zakonski predlog koji može rešiti nepropusnu zaštitu evropskih granica.