2024. április 25., csütörtök

Városnapot ünnepelt Zombor

Dr. Milan Zobenica februári díjas

Egész hétvégén sorjáztak a rendezvények, amelyekkel a szabad és királyi város rangja elnyerésének 269. esztendejét ünnepelték.

A városnapi rendezvények múlt pénteken kezdődtek Zombor monográfiájának bemutatójával. A szerb nyelvű, Istorija Sombora – grad kroz vekove (Zombor története – a város évszázadokon keresztül) című kiadványt a városi képviselő-testület dísztermében mutatták be.A promóciót követően ugyanitt koncertet adtak a Petar Konjović zeneiskola tanárai.

A városnap hangulatától idegen bemutató részlete (Fekete J. József felvétele )

A városnap hangulatától idegen bemutató részlete (Fekete J. József felvétele )

Szombaton délelőtt nyílott kiállítás Milan Konjović 1913 és 1918 között készült alkotásaiból a festő nevét viselő galériában. A Városi Múzeumban két kiállítást is megtekinthetett a közönség. Az egyik a XX. század eleji Zombort mutatja be régi képeslapokon, illetve azok kinagyított másolatain. A köztereket, reprezentatív épületeket, utcákat, várospanorámát, vallási és katonai létesítményeket, parkokat bemutató tárlat megnyitását követően a múzeum másik szárnyában, a Kortárs Művészetek Galériájában A Nagy háború fényképeken címmel nyílott kiállítás, aminek anyagát a požarevaci Történelmi Levéltár és Szerbia Katonai Levéltára állította össze.

Szombaton délben ünnepi műsort tartott az önkormányzat a Népszínházban, aminek keretében Dušanka Golubović polgármester asszony átnyújtotta dr. Milan Zobenica neuropszichiáternek a Februári Díjat. A díjra a Vöröskereszt városi szervezete terjesztette föl. Zobenica csaknem harminc esztendeig állt e szervezet élén, és egész életét a humanitásnak szentelte.

A szombati program színházi bemutatóval folytatódott. A városi társulat Ha Zombor Hollywood lenne címmel adta elő a Bosnyák Ernőnek, a város és a régió első filmesének életét és álmait feldolgozó darabot, amit Radoslav Zlatan Dorić drámája alapján Kokan Mladenović rendezett.

A városnapi program szombati része Dejan Petrovićnak és Big Band elnevezésű trombitazenekarának szabadtéri koncertjével zárult.

Vasárnap este nyolc órakor ingyenesen lehetett megtekinteni Milivoje Mlađenović Maestro című, Milan Konjović festőművészről írt drámáját, és ugyanebben az időben koncerteztek a városháza dísztermében a zombori kórusok.

A városnapi programnak szokatlan elemei is voltak. A Mostonga Sportcsarnokban például ekkor tartották a Serbian Battle Championship 16 elnevezésű harcművészeti bajnokságot, illetve a város főterére vonultak egy bemutató erejéig Szerbia Katonaságának harci járművei és eszközei.