2024. április 26., péntek

Egyre többen szorulnak segítségre

A városi költségvetésben a szociális juttatásokra előirányzott összeg idén 316,6 millió dinárt tesz ki, ez 7 százalékkal több az előző évinél. A teljes költségvetés 4,7 százalékát fordítják szociális védelemre. Városunk nem használhatja a köztársasági és tartományi célirányos eszközöket, mert a városok és a községek fejlettsége szempontjából az első kategóriába tartozik, az ebben a csoportban lévő városok pedig nem jogosultak e pénzekre – mondta el érdeklődésünkre Ilija Đukanović.

A városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagjával a városi költségvetésből a szociális támogatásra előirányzott pénzeszközök megoszlásáról beszélgettünk.

Kolevka Gyermekotthon (Fotó: Gergely Árpád)

Kolevka Gyermekotthon (Fotó: Gergely Árpád)

– A szociális juttatások tekintetében a költségvetésben előirányzott pénzösszegnél az igények sokkal magasabbak, mind az intézmények, mind az érzékeny csoportokat tömörítő egyesületek (a rokkantak, fiatalok, gyermekek és mások) és a szociális szférában tevékenykedő civil szervezetek részéről. A Népkonyha működtetésére 31 millió 226 ezer dinár van előirányozva az idén. A Szociális Központ kérelmezése alapján száz ételadaggal megnöveltük a Népkonyha napi kapacitását, ennek köszönhetően a város 33 helyi közösségében 1200 személy jogosult ingyenes ebédre. A Gaj utcában működtetett Melegedő fenntartására pedig 407 ezer dinár az idei költségkeret. Egyes szociális intézményeknek, mint a Kolevka Gyermekotthonnak vagy a Gerontológiai Központnak, növeltük a támogatás összegét. A Kolevka Gyermekotthon részére a gyermek- és felnőtt napközi, valamint a gyermek befogadóközpont pénzelésére az idei évben közel 2,5 millió dinárt irányoztunk elő, a Gerontológiai Központnak pedig a költségvetésben 44 millió dinár lett jóváhagyva a házi ápolás és segítségnyújtás, valamint a gerontológiai klubok működtetésére. Az idén öt új idősek klubja nyílik, ezáltal a felhasználók száma akár 10 ezerre is növekedhet – mondta Ilija Đukanović.

Ilija Đukanović (Fotó: Gergely Árpád)

Ilija Đukanović (Fotó: Gergely Árpád)

A Szociális Központ hatáskörébe tartozik a rászorulóknak szükséges juttatások elbírálása, ugyanis a polgárok segítségért elsőként hozzájuk fordulnak. Az intézmény és a város együttműködéséről beszélgetőtársunk a következőket mondta el:

– A Szociális Központ a legfontosabb láncszem a szociális védelem rendszerében. A rászorulóknak a Szociális Központ által folyósított szociális juttatásokra (egyszeri segélyek, a rendkívüli és gyorssegély vagy a tüzelő vásárlása) szánt eszközök mértékét az előző évhez viszonyítva 5,8 százalékkal növeltük – hangsúlyozta beszélgetőtársunk.

Szociális Központ (Fotó: Gergely Árpád)

Szociális Központ (Fotó: Gergely Árpád)

A városi tanács határozata értelmében az idén a kismamáknak egyszeri támogatásként 15 ezer dinár jár, az első gyermek születésére kifizetendő egyszeri szülői támogatás pedig 10 ezer dinár. Az előző évi adatok alapján az idén a kérelmek száma a kismamák esetében várhatóan 1100–1200 lesz (igénylésüket a terhesség 28. hetében kell benyújtaniuk), az egyszeri szülői támogatásban részesülők száma pedig várhatóan 500–650 közötti lesz. A kérelmeket a régi városházán, a szociális kérdésekkel megbízott titkárságon fogadják.

Gerontológiai Központ (Fotó: Gergely Árpád)

Gerontológiai Központ (Fotó: Gergely Árpád)

– A város a súlyosan beteg gyermekek és fiatalok (18 éves korig) gyógyíttatásával foglalkozó alapítványt az elmúlt évben 969 ezer dinárral támogatta, az idén is ugyanekkora maradt a támogatás összege. Az alapítvány elbíráláskor figyelembe veszi a betegség mértékét, típusát és súlyosságát, a család anyagi helyzetét, a családban lévő gyermekek számát, valamint, hogy a beteg gyermek vagy fiatal kap-e valamilyen juttatást, valamint annak összegét. A beérkezett kérelmeket az alapítvány öttagú igazgatóbizottsága bírálja el az említett szempontok alapján. Leggyakrabban gyógyszerek, katéterek, pelenkák, egészségügyi segédeszközök, gyógyfürdő költségeinek a fedezésére fordulnak az alapítványhoz – mondta a tanácstag. Hozzáfűzte: – Az elmúlt év novemberében a város területén a különleges igényekkel rendelkező egyének támogatásával foglalkozó 11 egyesület megalakította ezeknek az egyesületeknek a hálóját, rajtuk keresztül könnyebbé válik a kommunikáció és a segítségnyújtás is. Többek között ennek az együttműködésnek köszönhető a személyi kísérő, valamint a személyi asszisztens díjának a megnövelése az eddigi 8-ról 10 ezer dinárra. Erre a célra az idei évben 5,5 millió dinárt biztosít a város. A város szociális védelmi stratégiájának meghatározásakor a szociális intézmények, egyesületek és civil szervezetek szakembereivel történő közös munkacsoportok kialakításával határozzuk meg, hogy milyen irányba kell fejleszteni a szociális szolgáltatásokat és intézményeket – mondta Ilija Đukanović.