2024. április 25., csütörtök
NÉPKÖR MAGYAR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Mesés télbúcsúztató

Igencsak mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Pénteken este a budapesti Közjegyzők Színjátszó Köre vendégszerepelt, a társulat tagjai Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című darabját vitték színre Tóth Levente rendezésében.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Szombaton a meséé és a táncé volt a főszerep. A Mesélő Népkör címet viselő rendezvény a magyar és azon belül a vajdasági magyar népmesekincset igyekezett közelebb hozni a legkisebbekhez, illetve azok szüleihez. A Népkörben az Aranykapu játszóház megalapítása óta szerveznek mesefoglalkozásokat a gyermekek részére, ugyanakkor a farsangi jelmezbál is régóta része a művelődési központ éves repertoárjának. Bodrogi Hajnalka, a Népkör rendezvényszervezőjének elmondása szerint mindig arra törekszenek, hogy valami újat hozzanak létre, és az idén úgy döntöttek, hogy a mesét helyezik a farsangi mulatság középpontjába. Arra kérték a gyermekeket, hogy valamilyen meseszereplőnek öltözzenek be, így találkozhattunk boszorkányokkal, sárkányokkal, lovagokkal és más meséből ismerős karakterekkel. A rendezvény keretein belül hétpróbás ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, baba-mama program, filmkuckó, népi játszóház várta az érdeklődőket. A rendezvény elején Raffai Judit népmesekutató köszöntötte a résztvevőket, és beszélt a népmesei hagyományainkról. A Népkör korábban meseíró, illetve meseillusztráló pályázatot hirdetett az óvódások és az általános iskolák diákjai számára. Raffai előadása után sor került ezen pályázatok ünnepélyes díjkiosztójára. A beérkezett több, mint 200 képzőművészeti alkotás legjobbjainak díját Boros György, a képzőművészeti pályázat zsűrijének elnöke adta át, míg a legjobb meseírók jutalmát Bodrogi Hajnalka adta át a jelenlévő díjazottaknak. A program keretén belül táncházat is tartottak a Szüvellő zenekar közreműködésével, illetve kiszebáb-égetéssel a telet is elűzték.

A Népkör vasárnap estére is tartogatott programot, az est folyamán Hernádi Judit Hernádi pont című zenés estjét tekinthették meg az érdeklődők.

A művelődési központ programsorozata ezzel nem ért véget, hiszen február 22-én, csütörtökön a Fabula Rasa Színjátszó Grund Páratlan páros című előadásának bemutatóját rendezik meg a Népkörben.