2024. április 24., szerda

Több mint négyszáz alku három év alatt

Az óbecsei Alapfokú Bíróságon és Ügyészségen leggyakrabban a közlekedési szabálysértők úszhatják meg így a bírósági eljárást

Három év alatt (2015. január 1. és 2018. január 29. között) az óbecsei Alapfokú Bíróságon és Ügyészségen 409 esetben született a bűnüldözés halasztásáról szóló bírósági rendelet, illetve alku az ügyészséggel.

Ezzel a Szerbiában 2009 óta egyre gyakrabban alkalmazott lehetőséggel csak a pénzbírsággal vagy öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmények esetében élhet az ügyészség.
Az alkut kötött személyek közül a legtöbbnek (128-nak) közlekedés veszélyeztetése, 51-nek pedig lopás miatt kellett volna bíróság elé állnia. Az óbecsei Alapfokú Bíróság adatai szerint a három év alatt 20 súlyos közlekedésbiztonsági kihágást elkövető, valamint ugyanennyi kábítószer-birtoklás bűntettével vádolt személy kötött alkut, így nekik sem kellett pereskedniük. Alkuval sikerült megúsznia a büntetést néhány fatolvajnak, adócsalónak és állatkínzónak is, egy személy pedig jogosulatlan régészeti ásatások miatt kötött megállapodást az ügyészséggel. Az adatokat a Mojbecej.rs portál kérte ki az óbecsei Alapfokú Bíróságról és Ügyészségről.
Ha az alkus teljesíti kötelezettségét, megszüntetik ellene a büntető eljárást, és nem kerül a bűnügyi nyilvántartásba sem.
ALKUT KÖTÖTT TÖRÖKBECSE VOLT POLGÁRMESTERE IS
Az elmúlt év végén számoltunk be arról, hogy Saša Šućurović (VSZL), Törökbecse korábbi polgármestere, a tartományi képviselőház jelenlegi képviselője ügyében is a bűnüldözés halasztásáról szóló rendeletet hozott az óbecsei Alapfokú Bíróság. Šućurovićnak azért kellett volna bíróság elé állnia, mert az Állami Számvevőszék (DRI) megállapítása szerint 2015-ben a törökbecsei önkormányzat nem rendeltetésszerűen költött el pénzt a községi költségvetésből.
A DRI jelentése szerint Törökbecsén 2015-ben legalább 139 millió dinárt utalt el szabálytalanul az önkormányzat: egyebek mellett csaknem 24 millió dinárt közbeszerzési eljárás nélkül fizettek ki különféle anyagokra, munkákra és szolgáltatásokra, 16 millió dinárt kaptak szabálytalan módon civil szervezetek, vallási közösségek és sportszervezetek, és hiteles dokumentáció nélkül landolt ugyancsak 16 millió dinár más számlákon is.
Šućurović a feljelentést 30 ezer dináros pénzbüntetéssel megúszta, ezt az összeget kell legkésőbb február 23-áig befizetnie valamilyen jótékonysági célra. Ha megteszi, az ügye nem kerül a bíróság elé.