2024. április 25., csütörtök

Három óra alatt elfogyott az óriáskolbász Turián

Újabb világrekordot döntöttek a turiaiak, mégpedig a sajátjukat. Az idén ugyanis 2034 méteres kolbászt készítettek, és nem egészen három óra alatt mind elfogyott.

Az idei csodakolbász 2034 méteres lett (Fotó:Paracki László)

Az idei csodakolbász 2034 méteres lett (Fotó:Paracki László)

A pénteki és szombati enyhe, napsütéses időjárás újra több tízezer látogatót vonzott a Szenttamás községhez tartozó, dél-bácskai faluba, Turiára, ahol 34. alkalommal rendezték meg a kolbászfesztivált. A rendezvény hivatalosan ezúttal is háromnapos volt, a kísérőrendezvények azonban már a hét elején megkezdődtek, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyhetes fesztiválon a kolbászverseny mellett a kulturális-művelődési, gasztronómiai kínálattól kezdve a különböző versenyekig minden napirenden szerepelt.

A figyelem középpontjában ezúttal is a 2013-ban a Guinness Rekordok Könyvébe került hosszúkolbász volt, amelyet a turiai böllérek minden évben egy méterrel hosszabbra készítenek, megdöntve így saját rekodjukat. Az óriási ,,kolbászkígyót” az ünnepélyes megnyitót követően szombaton délben a muzslyai kancsikázók csattogása és tamburazenekar kíséretében hatalmas traktorral hozták a központi emelvényhez, a látogatók megcsodálhatták, később pedig méterszámra vásárolhattak is belőle. A csodakolbász ezúttal 2034 méteres lett, és mindössze három óra alatt (méterenként 500 dináros áron) szétkapkodták. A szervezőktől megtudtuk, a világ leghoszabb kolbászába idén 32 anyakoca húsa került, súlya mintegy 2,5 tonna volt és nyolc böllér 48 órán át darálta, gyúrta és töltötte.

A muzslyai kancsikázók Turián (Fotó:Paracki László)

A muzslyai kancsikázók Turián (Fotó:Paracki László)

A rendezvényre ezúttal is nagyon sok külföldi vendég érkezett, a legtöbben Horvátországból, Szlovéniából, Boszniából, Magyarországról jöttek, de távolabbról, az Orosz Föderációból, Németországból, sőt Amerikából is voltak látogatók.

A központi emelvényen pénteken délelőtt kezdődtek a kulturális rendezvények, a fellépők, a néptáncosok, népzenészek, kórusok és művelődési egyesületek pedig szinte az egész ország területéről érkeztek.