2024. március 29., péntek

Szennyezett a Kígyós-patak

A válságtörzs állami szinten vár választ a magyarországi hatóságoktól

A rendkívüli helyzeteket kezelő városi válságtörzs rendes ülésén a Nyugat-Bácska Vízgazdálkodási Vállalat képviselői beszámoltak arról, hogy még mindig szennyezett a Kígyós-patak bácsbokodi ága.

A szennyeződést az idén január 12-én észlelték, erről értesítették az illetékes felügyelőségeket, a Környezetvédelmi Ügynökséget és az egyéb illetékes szerveket, amelyek követeléssel fordultak magyarországi társszervezeteikhez, hogy állapítsák meg, milyen szennyezésről van szó, és lépéseket tegyenek annak kiküszöbölésére.
Szerbia és Magyarország illetékesei január 25-én bejárták a patak érintett szakaszát, és megállapították, Bácsbokod környékén szerves anyag szennyezi a vizet. A magyar hatóság előtt ismert a környezetkárosító kiléte, rendszeresen büntetik is, de ettől nem szűnik meg a szennyezettség.
A zombori válságtörzs ezért a Mezőgazdasági Minisztérium Vízügyi Igazgatóságához fordul, hogy állami szinten kérjen választ a magyarországi hatóságoktól, hogy miért folyik már egy hónapja szennyezett víz a Kígyósban, és mit tesznek elhárítása érdekében. Azt is közölték, hogy Bácsbokodnál legutóbb február hetedikén vettek vízmintát, de még ismeretlenek az elemzés eredményei.
Szó esett a járványügyi helyzetről is. A Közegészségügyi Intézet igazgatójának közlése szerint a városban nem volt kanyarós megbetegedés, és az influenza előfordulása a közepes intenzitás alatt van, vagyis nem beszélhetünk járványról.
A válságügyi törzskar meghozta idei munkatervét, amely szerint az első negyedévben árvízvédelmi programot terveznek, megvitatják a járványügyi helyzetet, valamint elemzik a téli szolgálat elvégzett munkáját. Ezt követően a bácskai vízfolyások melletti községek illetékeseivel egyeztetnek különböző árvízvédelmi kérdésekről. A negyedik negyedévben a polgárvédelmi egységek fölkészültségét és hatékonyságát elemzik, és ekkor foglalkozik majd a törzskar a város területén található illegális szeméttelepekkel.
Szántanak-vetnek az építkezési területen
A városi tanács jelentést fogadott el a köztulajdont képező építkezési területekről, amelyeket a bérlők mezőgazdasági termőföldként használnak. A jelentés szerint 295 ilyen parcella van, amelyek összterülete csaknem 100 hektár. Ebből 80 hektárt térítésmentesen használ a Büntetés-végrehajtási Intézet, a Mezőgazdasági Szakszolgálat, a Mezőgazdasági Szakiskola, valamint a sztapári Branko Radičević Általános Iskola. Ugyanakkor bérleti díjat fizet 19 hektár megműveléséért 18 magánszemély és a Vojvođanin Lovasklub.
A tanács engedélyezte, hogy a bezdáni Vodovod kommunális közvállalat átvegye Küllődön, Monostorszegen és Béregen a vízvezeték kezelését. Ez a rendelkezés március elsejével lép életbe. Ettől kezdve átalányban fizettetik meg az említett településeken a vízfogyasztást. A háztartások minden tagjának havonta három köbméter fogyasztást számolnak el, a karbantartásért külön, ugyancsak átalányban kell fizetni. Az elszámolásnak ez a módja addig marad érvényben, amíg a településeken föl nem szerelik a vízmérő órákat.