2024. március 29., péntek

A magyar reformáció öt évszázada

Szerdán este a zentai Városi Múzeumban Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada címmel vándorkiállítás nyílt, amely molinókon mutatja be a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, valamint a magyar történelemben betöltött szerepét, és amely nem csupán a Kárpát-medencét, de az egész világot bejárja.

Köszöntőt Ceglédi Rudolf polgármester mondott, a kiállított anyagról pedig Orosz Attila, a Bácsfeketehegyi Református Egyházközség lelkipásztora értekezett. Az ünnepélyes megnyitót a Cor Jesu városi kamarakórus zsoltáréneklő fellépése tette színesebbé.
Ceglédi köszöntőjében kifejtette, a reformáció a magyarság számára nem csupán a megújulást, hanem a megmaradás lehetőségét is jelentette egykor, ezért ötszázadik jubileuma jó alkalom a számvetésre, hogy jobban megértsük, mindez hogyan változtatta meg az egyházat, mennyire erősítette a közösséget, a társadalmat és a nemzetet az elmúlt fél évezredben, és ami által kultúránk és nyelvünk is megújult.
Orosz felhívta a figyelmet, a 2017-es év milyen jelentős egyháztörténeti dátumra emlékeztetett bennünket, hiszen 1517 októberében tűzte ki Luther 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, jelentős szellemi és vallási irányzatot elindítva ezáltal. Az anyaország határain kívül is méltóképpen emlékeztünk meg róla egy éven át a templomok falain belül és kívül, és ezúttal is ez utóbbit tesszük eme kiállítás által.
Az esemény támogatói Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. A kiállítás március 16-áig tekinthető meg a Zentai Alkotóházban.